"În acest moment, tehnic vorbind, conducerea executivă a RADET este desemnată de către CA al RADET. CA al RADET este votat și propus de către CGMB. Din punctul meu de vedere, având în vedere faptul că astfel de declarații iresponsabile nu au ce căuta, întrucât există documente justificative că banii vor ajunge în cont, din acest punct de vedere, da, eu solicit demisia conducerii RADET. (...) Luni, în ședința extraordinară — nu. O voi cere într-o ședință ordinară: revocarea membrilor și numirea unui alt CA, care, din punctul meu de vedere, să emită un plan de restructurare a regiei, un plan în care să regăsim niște costuri reale", a precizat Ștefănel Dan Marin, în cadrul unei conferințe de presă.
Primarul interimar și-a exprimat convingerea că RADET are cheltuieli pe care nu le-ar putea justifica în cazul unui control. Edilul și-a exprimat dorința ca în acest caz să existe mai multă responsabilitate.
"Eu înțeleg jocul politic, înțeleg și cine stă în spatele RADET, am convenit înainte de data de 15 septembrie să reușim să punem Primăria Capitalei pe acel făgaș normal, pe care toți ni-l dorim. Se pare că interesele unora sunt atât de mari încât declarativ vin în fața dumneavoastră și spun că vor să facă, dar pe alte uși — și nu vreau să intru în detalii, deși aș putea oricând — îmi intră tot felul de solicitări", a precizat el.
Pe de altă parte, primarul interimar s-a declarat nedumerit de faptul că RADET ar avea investiții pe durata iernii, adăugând că în cazul în care sunt necesare reparații acestea pot fi efectuate cu ajutorul încasărilor pe care le are RADET în această perioadă.
"Nici nu aș vrea să mă gândesc că RADET vine cu vreo solicitare în sensul emiterii unei autorizații de construcție și pe durata iernii să se apuce să repare conducte. (...) Înțeleg din anumite surse că și-au programat diverse licitații, achiziționarea unor utilaje, care nu sunt necesare pe perioada iernii și fac pe această cale un apel la toate instituțiile responsabile, inclusiv la Corpul pe Control al prim-ministrului, să efectueze un control la RADET, astfel încât să avem o imagine asupra a ceea ce se întâmplă acolo", a mai spus primarul interimar.
Potrivit acestuia, salariile din RADET reprezintă 19 milioane de lei pe lună, în condițiile în care persoanele care efectuează efectiv reparațiile au un venit lunar de o mie și ceva de lei.
"Au făcut solicitări bugetare, când 152 de milioane, când 248 de milioane, neavând costuri justificate. (...) Dumneavoastră cunoașteți care sunt salariile la RADET? Nu știe nimeni, nu? Pot să spun eu care sunt salariile la RADET. 19 milioane pe lună, cu tot cu taxe. Văd că nimeni nu vorbește de treaba asta. Oamenii ăia care stau în canal și care au o mie și ceva de lei și care suferă în frig nu se uită nimeni la ei. Poate considerați că sunt populist, dar eu vreau să spun adevărul", a precizat Ștefănel Dan Marin.
Ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a cerut, de asemenea, vineri, demisia președintelui Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu, pe motiv că tratează "iresponsabil" problemele bucureștenilor, scrie agerpres.ro.
"După ce a fost înțărcat domnul Dumitrașcu de la banul public, acum se pare că este într-un anumit sevraj financiar. Nu mai poate să-și continue activitatea într-un mod clar și limpede la RADET. Nu pot interpreta altfel motivul pentru care domnul Dumitrașcu a aflat abia astăzi că nu mai poate cheltui, că nu mai are buget și că poimâine trebuie să închidă furnizarea apei calde și a căldurii. Modul iresponsabil cu care domnia sa tratează problemele bucureștenilor mă face să îi solicit demisia, să rog Primăria Capitalei, Consiliul General să îi găsească un înlocuitor de urgență. Nu este posibil ca, în numele unui război personal, domnul Dumitrașcu să afecteze interesele, securitatea și sănătatea bucureștenilor", a spus Gerea, într-o conferință de presă organizată la sediul ministerului.