CUM acționează vaccinul produs de Sahin și Tureci
Sahin (55 de ani) și Tureci (53 de ani) au pornit proiectul BioNTech în Mainz, un oraș din centrul Germania. Totul a început în anul 2008. Recent, gigantul farmaceutic Pfizer a vorbit despre vaccinul dezvoltat de cei doi medici turco-germani ca fiind 90% efficient în prevenirea infecției la voluntari. Vaccinul a făcut apel la tehnologia intitulată mRNA (ARN mesager), o tehnică care nu a fost niciodată aprobată. mRNA s-a dovedit a dezvolta un răspuns imun la cei care se vaccinează cu produsul celor doi fondatori ai BioNTech.
Albert Bourla, CEO-ul de la Pfizer, a numit vaccinul produs de cuplul de medici drept cel mai mare progres medical al ultimilor 100 de ani. Deși considerat deja un important pas pentru știință, acesta nu este primul success pentru cei doi medici. Sahin și Tureci au mai creat o companie medical în 2001, Ganymed Pharmaceuticals, care lucra la dezvoltarea anticorpi care să lupte cu cancerul. Compania a fost vândută în 2016 pentru o sumă considerabilă: 1,4 miliarde de dolari americani.
Mai mult, cei doi fac parte din topul celor mai bogați 100 de germani, conform publicației Welt am Sonntag, citată de CNN. Marți, valoarea de piață a BioNTech pe bursa Nasdaq ajunsese la 25,72 miliarde de dolari, o creștere spectaculoasă de de 4,6 miliarde față de anul trecut.
De la un articol științific, la vaccinul anti-COVID
În ianuarie, după ce a citit o lucrare științifică despre coronavirusul din Wuhan, China, medical Sahin a făcut „un mic pas” de la medicamentele anti-cancer ARN mesager, la vaccinuri virale bazate pe același principiu. Acesta a fost momentul în care 500 dintre angajații de la BioNTech au început să lucreze cu diverși componenți ARN mesager. Parteneriatul cu Pfizer a apărut organic în martie.
Născut în Turcia, Uğur Şahin a crescut în Germania, unde părinții săi lucrau într-o uzină a gigantului Ford. Sahin a profesat în clinici din Köln și Homburg, unde a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, imunologul Özlem Türeci, aflată și ea la începutul carierei. Cercetarea medicală și oncologia au devenit o pasiune comună, care le-a marcat destinul.
De remarcat este și faptul că Fundația Bill & Melinda Gates a investit 55 de milioane de dolari în compania BioNTech , care lucrează și la programele HIV și tuberculoză.