Raportul, care nu are un caracter obligatoriu, face apel la statele membre "să garanteze că femeile beneficiază de drepturi sexuale şi reproductive de calitate, complete şi accesibile, precum şi să suprime toate obstacolele care împiedică accesul deplin la aceste servicii", relatează AFP, citată de Agerpres.
Rezoluția a trecut cu un scor destul de strâns: 378 de voturi "pentru", 255 "împotrivă" şi 42 de abţineri.
În document sunt evidenţiate, fără nominalizări, "legile extrem de restrictive din anumite state membre, care interzic avortul, cu excepţia unor circumstanţe strict definite", împingându-le pe femei "la avorturi clandestine" sau "să îşi ducă sarcina la capăt fără voinţa lor, ceea ce este o încălcare a drepturilor omului".
Este de asemenea criticată posibilitatea oferită de unele state membre medicilor sau centrelor medicale să refuze furnizrea unor servicii de sănătate prin invocarea unei "clauze de conştiinţă".
Parlamentul European le cere de asemenea statelor membre să garanteze accesul la "produse contraceptive de calitate şi la preţuri accesibile", precum și "o educaţie sexuală completă pentru copiii din învăţământul primar şi secundar", ţinând cont de "diversitatea orientărilor sexuale şi de gen".
Rezoluţia a fost criticată joi de Comisia Episcopatelor Catolice din UE, care o consideră "părtinitoare", iar "avortul nu este un drept al omului".