”Am participat azi la Summitul Inițiativei celor 3 Mări, organizat de Estonia în format videoconferință. Obiectivul principal al României sunt proiectele strategice de interconectare, primul proiect fiind poriectul BRUA – faza 1 și trecerea la faza 2.
În transporturi, am subliniat importanța deosebită a căii ferate care leagă porturile Gdansk și Constanța, precum și a traseului rutier Via Carpathia. Pe lângă resursele financiare din fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, trebuie și fonduri guvernamentale și fondurile anunțate de SUA”, a declarat Klaus Iohannis la începutul conferinței de presă.
Președintele a vorbit și despre evoluția pandemiei de coronavirus.
”Din nefericire, așa ca peste tot în Europa, ne confruntăm cu o creștere accentuată a numărului de infectări cu noul coronavirus. Capitala a depășit indicele alarmant de trei la mie, intrând în scenariul roșu. Odată depășit pragul e evidentă necesitatea unor măsuri restrictive. Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea locală de a le implementa. E de neînțeles că, în ciuda creșterii zilnice a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte.
Atitudinea prefectului și modul în care a comunicat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări. Cetățenii trebuie să fie partenerii autorităților. Sunt necesare informarea din timp și predictibilitate atunci când e afectată viața cetățenilor. Trebuie să acționăm decisiv pentru a reduce povara de pe umerii sistemului medical.
În primăvara acestui an, prin eforturi mari și sacrificii am reușit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru împreună”, a declarat Klasus Iohannis.
Întrebări din partea jurnaliștilor
Reporter: Și dvs și premierul ați vorbit de acțiuni suplimentare. Ar trebui ca și în București, ca în alte țări UE, ar trebui măsuri precum închiderea pe anumite perioade a restaurantelor sau ca românii să stea în casă anumite perioade de timp?
Iohannis: Situația impune măsuri suplimentare în București. Azi s-au decis măsuri: elevii nu vor mai merge la școală, restaurantele și barurile închise la interior, purtatul măștilor în toate locurile publice va fi obligatoriu. Evident că dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare. Dar acum aceste măsuri decise la nivelul Bucureștiului sunt cele necesare.
Reporter: Din cauza că a crescut foarte mult numărul cazurilor, ce sa va întâmpla cu alegerile? Mai ales că președintele PSD spunea că atributul organizării revine guvernului și președintelui și că își dorește o invitație la Cotroceni pentru stabilirea exactă a datei alegerilor?
Iohannis: Alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii și vor avea loc pe 6 decembrie. În gestionarea pandemiei, Parlamentul a adoptat o lege specială, iar Guvernul și autoritățile locale gestionează acest proces.
Reporter: Negocierile pentru bugetul UE sunt blocate, ați fost la Consiliul European.
Iohannis: În momentul de față negocierile Consiliu – Parlament merg un pic mai greu. I-am încurajat pe toți să caute soluții pentru deblocare, ar fi păcat să pierdem vremea și să nu obținem aceste fonduri. Eu cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în varianta normală în 2021 vom intra pe noul buget european.
Reporter: Legat de respect față de cetățeni, situația din educație: mai suportați ce se întâmplă, mai rezistați haosului de acolo?
Iohannis: Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie, ca și educația. E clar că s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut și erori. Nu cred că putem face generalizări, că e haos.
Reporter: Știm că există un deficit de medici și asistente ATI, ar putea apela România la sprijin european?
Iohannis: Eu cred că medicii români sunt foarte buni și până acum au făcut față foarte bine. Avem chiar acum o promoție de medici tineri interesați să intre direct în prima linie. Dar eu cred că putem să gestionăm situația în continuare, iar acum câteva luni medici de la noi au mers în altă parte.
Reporter: De ce nu s-a impus obligativitatea purtării măștilor în toate spațiile publice mai devreme?
Iohannis: Pentru că aceasta a fost recomandarea specialiștilor.
Reporter: Nu există încă toate tabletele, cine se face vinovat?
Iohannis: Guvernul lucrează la aceste chestiuni și zilnic mai apare câte un progres. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că această pandemie ne-a luat total pe nepregătite. Când a apărut pandemia, rezervele României erau zero, așa le-a lăsat guvernul PSD. În educație s-a început destul de devreme procedura de achiziție.
Reporter: De circa o lună sunt elevi cu zero acces la educație, fără curent, tabletă și internet. După ce va fi rezolvată situația, cine ar trebui să fie responsabil ca la finalul anului școlar să fie recuperat timpul pierdut?
Iohannis: Nu cred că e cazul să căutăm vinovați, ci să căutăm soluții. Chestiunea e extrem de complexă.
Reporter: Premierul a declarat că principala creștere a cazurilor sunt petrecerile. Sunteți de acord?
Iohannis: Cu siguranță petrecerile, mai ales nunțile și botezurile, unde nu s-a respectat regulile, au contribuit semnificativ la răspândirea bolii.
Reporter: PNL i-a oferit un loc eligibil lui Viorel Ilie, fost ministru în guvernele PSD girate de Liviu Dragnea. Viorel Ilie a fost vizat și de o anchetă penală, dar protejat de Parlament. Mai e credibil mesajul dvs. anti-PSD și pro-justiție, când PNL promovează traseiști cu suspiciuni penale?
Iohannis. Mesajul meu a fost mesajul politicianului și președintelui României. Acum 3-4 luni chiar dvs. ați pus întrebarea cu traseismul și v-am spus că s-a cam terminat cu racolarea. Și așa s-a întâmplat, s-a terminat cu racolarea. Am avertizat, lucrurile s-au oprit atunci. Mai departe veți putea afla de la PNL cum s-au făcut listele, și candidații sunt membri PNL. Vă rog să luați datele de la sursa principală, de la PNL.