Potrivit proiectului de lege adoptat în Parlament, „operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare, de la vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de termenul de expirare până la donarea sau sponsorizarea cu astfel de alimente, potrivit draftului prezentat de stiripesurse.ro.
Potrivit expunerii de motive, o astfel de lege este necesară pentru că în România nivelul de risipă alimentară este de 6,9% pentru familiile cu venituri sub 1.500 lei şi ajunge la 13.4% pentru veniturile de peste 3.500 lei. Pe o perioadă mai lungă (6 luni) se constată un nivel mediu național al risipei alimentare din mediul urban de 10,4%.
„Donarea de produse alimentare, în special către persoanele asistate social, va avea un efect pozitiv asupra calității vieții și sănătății acestora și se va reduce povara asupra bugetului public acordat pentru sprijinul acestor persoane, care vor putea beneficia de produse alimentare donate”, se arată în expunerea de motive.
Normelor metodologice de aplicare a legii mai prevăd că este interzisă donarea către consumatorul final a unor produse perisabile precum sucuri de legume și fructe nepasteurizate, legume și fructe pretăiate, semințe germinate.
De asemenea, este interzisă donarea cărnii și organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, bovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud și produsele din lapte crud, peștele și produsele din pescuit proaspete, ouăle și produsele din ouă crude.
Aceste alimente pot fi donate doar către cantine sociale sau unități de alimentație publică, în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit.