Guvernul a amenajat la Vama Siret o tabără mobilă pentru miile de refugiați de război care trec zilnic granița pentru a scăpa de furia armatei ruse.
Klaus Iohannis nu este singurul lider politic care face acest gest. La începutul războiului din Ucraina, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, au verificat cum este organizată activitatea în abăra mobilă pentru refugiați de acolo.
Klaus Iohannis a sustinut scurte declaratii de presa:
Merita subliniat ca si autoritatile si-au facut datoria, incepand de la fortele MAI, CJ, primarii care s-au implicat si au organizat munca si au realizat intr-un timp record aceste tabere. Merita toata apreciarea.
Oamenii care sunt refugiati in fata razboiului sunt in situatii disperate. Foarte multi au venit fara nimic. La nevoie, primesc hrana, imbracaminte, transport de la vama pana la tabara.
E o situatie pe care nu si-a dorit-o niciun ucrainean, niciun roman. Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea in Romania. Mai mult, suntem in discutii si cu vecinii din Rep. Moldova pentru a-i ajuta si pe ei.
Aceasta situatie, dupa evaluarea noastra, va continua destul de mult si complicatiile se vor agrava. Noi credem ca aceasta catastrofa umanitara se va extinde.
Am decis sa amenajam aici, in jud. Suceava, un centru logistic pentru ajutor umanitar, european.
Impreuna cu Guvernul lucram pentru a rezolva toate situatiile care apar si cat va fi nevoie atat vom face pentru a ameliora din suferinta refugiatilor.
Intrebari presa:
Pornim de la scenariul in care conflictul nu se va extinde. NATO si nici Romania nu vor fi implicate in acest conflict militar. Rolul nostru: ajutam pe cei care se refugiaza, si pe cei care raman in Ucraina. Cu Moldova suntem intr-o relatie foarte stransa. Suntem hotarati, in situatia in care vor avea nevoie de ajutor, sa intervenim si acolo. Nu sunt date care sa arate un scenariu ca Moldova ar fi amenintata.
Nu calculam acum un scenariu in care Romania sa fie implicata in conflict sau amenintata. In Romania suntem acasa, asta este tara noastra si aici ramanem.
Administrativ, nu putem interveni in Ucraina. Exista comunicare. Au fost situatii in care persoane care au avut nevoie de o interventie urgenta au fost ajutate sa treaca mai repede.
Avem planuri pe ternem scurt, ca aceasta tabara. dar ne pregatim cu scoli si gradinite pentru a prelua copii. Chiar si acum, oamenii din Ucraina si-au dus copiii in gradinite. Acolo, oamenii au grija de ei. Pregatim scoli pentru copii si pregatim case pentru refugiati. In caz ca trebuie sa stea mai mult timp in Romania, avem in vedere sa le facem loc si de locuri de munca.
In acest moment, nu avem indicii ca alt scenariu e necesar decat cel de acum. Nu credem ca se va extinde conflictul. Pe de alta parte, e foarte clar ca avem un agresor, Rusia, si trebuie sa facem tot ce putem pentru a ne proteja. Este de dorit si destul de probabil sa vina forte din NATO mai aproape de Flancul Estic. Maine merg la baza Mihail Kogalniceanu, langa Constanta. Exista planul sa vina si forte suplimentare. Noi ne pregatim sa ne aparam, nu intentionam sa trecem in alta parte.
E foarte trist ca avem un razboi in Europa, dat NATo nu se poate implica militar intr-un conflict intr-un stat care nu e membru. Noi ne simtim responsabili si facem tot ce putem: ajutam refugiati si pe termen scurt si mediu si vom face asta in continuare si pentru cei care raman in Ucraina.
Suceava este unul din locurile mele favorite. Sunt mandru de sucevenii care s-au mobilizat exemplar.