"Un prim aspect pe care vreau să-l remarc e faptul că, de la momentul înfiinţării instituţiei dvs. şi până astăzi, faţa societăţii româneşti este profund schimbată. România anului 2015 nu mai e cea a anului 2005, când a fost constituit Parchetul Naţional Anticorupţie, precursorul actualei DNA. Zece ani la scara istoriei unui stat pot părea un termen foarte scurt. Cu toate acestea, în aceşti 10 ani am fost cu toţii martorii unei importante schimbări: creşterea capacităţii instituţionale a statului de a lupta împotriva corupţiei. Dar, în acest interval de timp, nu numai instituţiile s-au schimbat, ci şi mentalitatea oamenilor. La nivelul societăţii a dispărut sentimenul neputinţei şi al acceptării tacite în faţa corupţiei mici şi mari", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, într-un discurs susţinut cu ocazia prezentării bilanţului DNA.
"Începutul schimbării profunde pleacă de la respingerea fenomenului corupţiei la orice nivel şi de la înţelegerea faptului că în viaţa publică nu există altă cale decât corectitudinea şi respectarea legii. Cei care se abat de la aceste principii trebuie să răspundă în faţa justiţiei", a adăugat Iohannis.
Totodată, Iohannis a declarat că face din lupta anticorupţie "o prioritate". "DNA, alături de toate celelalte autorităţi ale statului, îşi face în mod eficient datoria în lupta anticorupţie. România lucrului bine făcut e o ţară în care lupta anticorupţie este o prioritate a mea ca preşedinte pentru că de ea depinde existenţa statului român. Deşi este o instituţie tânără, DNA şi-a câştigat, pas cu pas, un loc merituos printre cele mai bine situate instituţii în încrederea cetăţeanului. La această performanţă recunoscută inclusiv de Comisia Europeană au contribuit mulţi factori: o echipă de procurori şi poliţişti care îşi fac treaba cu profesionalism şi responsabilitate, un cadru legislativ adecvat, sprijinul acordat de alte autorităţi ale statului, susţinerea din partea organismelor internaţionale şi implicarea societăţii civile. Datele şi cifrele din raportul de activitate reflectă într-adevăr faptul că DNA a funcţionat cu motoarele turate în 2014. Vă felicit şi vă încurajez să mergeţi mai departe! Am apreciat în mod deosebit rezultatele-record pe care le-aţi atins anul trecut şi pe care pe scurt vreau să le menţionez: cel mai mare număr de dosare instrumentate într-un an, cel mai mare număr de rechizitorii şi cel mai mare număr de soluţii definitive de condamnare pronunţate în dosare de mare corupţie instrumentate de DNA. Calitatea activităţii DNA trebuie evaluată în legătură şi cu astfel de indicatori. Ei sunt cea mai bună dovadă că DNA funcţionează independent şi în conformitate cu legea. Aceste performanţe sunt rezultatul unor eforturi deosebite pentru care vă mulţumesc!", a spus Iohannis.
În acelaşi timp, preşedintele a cerut Parlamentului să nu se mai opună anchetării membrilor săi.
"Un alt aspect la care aş dori să mă refer este cel al anchetelor desfăşurate de DNA şi care vizează oameni din sfera publică, mai ales politicieni. Trebuie să depăşim definitiv situaţiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Sper ca partidele politice să-şi respecte angajamentul asumat public de a face mai simple şi mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justiţiei. Mi-aş dori de asemenea să nu mai existe presiuni asupra justiţiei din zona politică, să nu mai avem declaraţii ale oamenilor politici care vizează cazuri instrumentate de procurori sau de judecători. Este de apreciat aici promptitudinea cu care CSM, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, a reacţionat în astfel de situaţii şi a contribuit, prin poziţiile sale publice, la aşezarea discursului public într-un registru de echilibru şi responsabilitate", a punctat Iohannis.
Pe de altă parte, acesta a ţinut să remarce că în România există şi "mulţi oameni politici oneşti, cu bune intenţii".
"Aş vrea să adaug, există în România şi mulţi oameni politici oneşti, cu bune intenţii, care şi-au dedicat activitatea comunităţilor lor şi care e de dorit să se implice cât mai mult în viaţa publică, să-şi pună profesionalismul în slujba cetăţenilor pe care îi reprezintă. În acest fel, vor reapărea încrederea şi parteneriatul dintre cetăţeni şi clasa politică", a continuat Iohannis.
"Activitatea DNA şi a instituţiilor Justiţiei mai are încă un efect pe care doresc să-l subliniez: România se transformă treptat în model şi inspiraţie pentru alte ţări în ceea ce priveşte o luptă eficientă împotriva corupţiei. Nu aş putea încheia acest discurs fără a mă referi la două importante chestiuni devenite recurente în ultimul timp: recuperarea prejudiciilor şi esursele de care dispune Parchetul Anticorupţie. Vreau să subliniez foarte clar că recuperarea prejudiciilor este asemenea executării pedepsei obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului. Ea reflectă eficienţa luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul. Situaţia din prezent, în care gradul de recuperare şi de executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor e în cuantum de aprox. 10%, este pur şi simplu inacceptabilă! De aceea, trag un semnal de alarmă şi solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă care devine una de importanţă deosebită. În acelaşi timp, cred că o analiză serioasă ar putea conduce la sporirea resurselor pentru DNA. Cu toţii am avea de câştigat din această investiţie publică, pentru că ar fi una în viitorul naţiunii noastre. Pe termen mediu şi chiar lung, măsura eficienţei activităţii DNA ar trebui să fie dată nu numai de numărul de condamnări, ci şi de reducerea efectivă a actelor de corupţie", a mai spus Iohannis.
"Cred că putem împreună să construim o societate în care tentaţia corupţiei scade nu doar de frica pedepsei, ci în urma asumării de către noi toţi şi în special de clasa politică a unor principii şi valori care ţin de corectitudine, integritate şi responsabilitate. Vreau să punem România pe picioare. Pentru asta, însă, avem nevoie de instituţii puternice, iar DNA este, în România lui 2015, o instituţie-cheie, care contribuie la întărirea statului de drept. Sunt aliatul dvs. necondiţionat în lupta pentru combaterea corupţiei şi întărirea statului de drept", a încheiat şeful statului.