Turiștii se plimbau pe faleză și au rămas oripilați când au văzut delfinul mort. Mirosul era greu de suportat, iar turiștii au anunțat imediat autoritățile.
„Am sunat la 112 și au spus că cei de la Apele Române se vor ocupa de caz sau cei de la ONG, am fost anunțată de ONG și delfinul va fi ridicat mâine dimineață”, spune o turistă.
Reprezentanții Apelor Române dau vina pe Primării pentru că ridicarea cadavrelor de animale intră în responsabilitatea autorităților locale.
„Primăriilie refuză să facă acest lucru și dau vina pe Apele Române, care n-au acest obiect în sarcinile lor și nu l-au avut niciodată. Tocmai de aceea ajung animale, cum sunt în cazul nostru, delfinii ajung să stea și 2-3 zile fără să îi ridice nimeni pentru că primăriile refuză să pună în aplicare dispozițiile legale care îi obligă acest lucru”, a precizat Cristian Bola, fost director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.
Contactată de Realitatea PLUS, Primăria Constanța nu a oferit niciun răspuns.
În cele din urmă, delfinul mort a fost luat pe de pe plajă. Războiul din Ucraina reprezintă un pericol uriaș pentru viețuitoarele din Marea Neagră. Cele mai multe ajung să eșueze la mal în urma bombardamentelor și a poluării fonice.
„Toate astea generează o sperietură groaznică. Animalele se îndepărtează de locurile lor de hrănire din această perioadă, nordul Mării Negre. Ajung în zone unde nu găsesc hrană, nu se adaptează și mulți pier. E o jumătate vizibilă a icebergului, fiindcă marea majoritate cad pe fundul mării, ele nu plutesc chiar și moarte”, a explicat Adrian Bîlbă, biolog.
Anul acesta, mai mult de 120 de delfini au fost găsiți eșuați pe litoralul românesc, de patru ori mai mult decât în anii precedenți.