Actul de trimitere în instanţă a fostului ministru de Interne, Petre Tobă, semnat de procuroarea Florentina Mirică, a fost infirmat de şeful interimar al Secţiei a I-a de combatere a corupţiei din DNA, procurorul Dănuţ Volintiru. Soluţia dispusă de Mirică era în analiză de la începutul lunii.
Nemulţumită, Mirică a cerut CSM să îi aprobe transferul din DNA la Parchetul Capitalei. Cererea ei a fost aprobată de CSM luni, pe 26 noiembrie.
"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie - nivel central a doamnei procuror Florentina Mirică, începând cu data 01 decembrie 2018, şi revenirea acesteia la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, începând cu aceeaşi dată", se arată în minuta deciziei.
Pe ordinea de zi de luni a Secţiei s-a aflat Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind cererea Florentinei Mirică de încetare a activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie - nivel central şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Florentina Mirică a candidat la preluarea șefiei DNA după revocarea lui Kovesi. Este cunoscută ca o apropiată a fostei şefe a Direcţiei - de altfel, Kovesi a mers de mai multe ori la sediul CSM, pentru a o susţine pe Mirică în acţiunea disciplinară.
Florentina Mirică a intrumentat dosarul CNAS, în care sunt vizaţi 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. Aceştia au fost trimişi în judecată în urmă cu zece zile.
De-a lungul timpului, Florentina Mirică a realizat mai multe dosare importante: judecătorul Stan Mustață, afaceristul Dinel Staicu - „Șpagă pentru achitare", fostul boxer Rudel Obreja - „Spagă la Curtea Supremă", afaceristul Catalin Chelu - „Mită la MAI", judecătoarele Antonela Costache și Viorica Dinu - „Rețeaua judecătoarelor de la Tribunalul București" sau Veronica Cârstoiu - „Regina șpăgii din justiție".
Lupte grele în DNA pentru salvarea lui Petre Tobă. Rechizitoriul procuroarei Mirică, infirmat
Pe 24 octombrie, Secţia pentru procurori a CSM a constatat încetarea delegării procurorului Florentina Mirică din funcţia de conducere deţinută în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat încetarea de drept a delegării în funcţia de procuror-şef al Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Florentinei Mirică, procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie - nivel central, începând cu data de 23 octombrie", se arăta în minuta deciziei.
În luna iunie, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM respingea o acţiune disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva Florentinei Mirică.
Acţiunea disciplinară fusese formulată pentru săvârşirea abaterii prevăzute de articolul 99 lit.era j) din Legea 303/2004 - "nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii".
Cine este Florentina Mirică, primul procuror care şi-a depus candidatura la şefia DNA?
Acţiunea disciplinară în care a fost vizată Florentina Mirică a fost începută în anul 2016.
Aceasta a fost însoţită în mai multe rânduri la audierile de la CSM de fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.