Antonio Bodea are 15 ani și, până de curând, era un adolescent ca oricare altul. Învăța la școala din Cristolț, județul Sălaj, era bun la matematică și visa să intre la un liceu de profil. Toate dorințele i-au fost spulberate, când a început să se simtă rău.
Părinții l-au dus de urgență la spitalul din Jibou și vestea unui diagnostic crunt i-a lovit.
”Prima dată a zis că e o simplă răceală și apoi l-am dus în Jibou , ne-au dat tratament de răceală și după aceea ne-am dus la control la 5 zile că a tot făcut febră”, au povestit părinții băiatului.
Medicii de la Spitalul din Jibou nu au reușit să pună un diagnostic clar, așa că l-au trimis pe băiat la spitalul Județean din Zalău. Acolo au urmat alte investigații, iar diagnosticul le-a spulberat orice urmă de speranță părinților: medicii i-au anunțat că are o tumoră.
A urmat internarea la spitalul din Cluj, care a venit cu alt diagnostic: encefalită.
Tânărul a fost mutat la Clinica de Pediatrie II din Cluj-Napoca, unde a primit cel de-al patrulea diagnostic și nicio șansă.
”La pediatrie 2 nu i-au dat nicio șansă la viață. Domnul doctor Militaru a venit, i-a luat tensiunea și i-am zis: ”domnule doctor, ce ziceți?” ”Ce să zic? Copilul ăsta e gata! Și atunci am zis: ca mamă, eu sper într-o minune. Și atunci mi-o râs în față și a zis: mamă, știi ce vorbești?”, a povestit femeia.
Disperați, părinții au încercat în zadar să-și aducă băiatul la o clinică din București. Până la urmă, au ajuns cu copilul la un centru paliativ din Sibiu. Acolo, Antonio a fost îngrijit până anul acesta în martie, când a fost trimis acasă.
”A zis să-l aducem acasă că așa a considerat Casa de Sănătate, că se poate îngriji acasă. Am vrea să îi facem investigații, dar nu avem unde. Nimeni nu ne bagă în seama … Primăria la fel”, au mai spus îndurerați părinții.
Ca și când supărarea pricinuită de boala fiului lor nu ar fi fost suficientă, soții Bodea se luptă acum și cu autoritățile locale. Copilul are dreptul să primească ajutor de handicap cu însoțitor. 1.300 de lei este acest ajutor, semnificativ pentru buzunarul familiei, însă părinții nu primesc lunar acești bani, pentru că, așa cum zic ei, primarul din Cristolț nu oferă lunar această indemnizație, ci anual.
Primarul comunei Cristolţ, Ioan Cheşeli, a declarat miercuri, într-o intervenție la Realitatea Plus, că plata a fost întârziată două luni din cauză că bugetul la nivel național, implicit și cel local, a fost adoptat mai târziu. În plus, edilul a subliniat că fondurile comunelor mici este limitat și că nu pot acoperi toate cheltuielile sociale.
”În 2020, am avut 24 de persoane asistate, iar suma alocată, cu destinație specială, a fost de 261.709 lei, care i-a acoperit cheltuiala pe primele 10 luni, până la 1 noiembrie.
În 2021 s-a întârziat bugetul la nivel național. Mâine vom adopta bugetul la nivel local. Nu am putut face cheltuiala decât a 12-a parte în fiecare lună. Suntem în lună cu două luni.
Din păcate, numărul persoanelor asistate cresc, iar comunitățile mici au resurse foarte limitate. Comuna Cristolţ are resurse de 321.000 de lei, care înseamnă impozite și taxe locale, nu putem susține astfel de cheltuieli”, a declarat edilul.
Acesta a precizat că adolescentul bolnav și familia sa au fost ajutați financiar atât de el, cât și de cadrele didatice și biserică.