MENIU

România defrişată - Cum îşi fura un ocol silvic propria pădure

În România pădurile sunt prădate chiar de cei angajaţi să le păzească. Reţeta jafului aflată chiar de la surse din rândul angajaţilor silvici e simplă: un ocol silvic obţine o autorizaţie de exploatare a unui perimetru de pădure. Conform legii, copacii care urmează să fie doborâţi trebuie marcaţi cu vopsea şi inventariaţi în acte. De aici începe jaful. Unii angajaţii silvici încalcă legea şi omit intenţionat să treacă în documente toţi copacii. Aşa se face că o parte din arbori ajung pe piaţa negră a lemnului, iar angajaţii silvici prosperă. Un astfel de caz am găsit în localitatea mehedinţeană Corcova.

La sfârşitul lunii martie administratorul unei potgorii româno-franceze din localitate a observat că la marginea viei au dispărut peste noapte hectare întregi de pădure. Cei care tăiau arborii de zor erau chiar angajaţi ai ocolului silvic.

În urma sesizărilor primite de la angajaţii podgoriei, un inspector  silvic  a fost trimis să verifice cât de corect se tăia în codru. La faţa locului - Stupoare!

Chiar dacă aveau aprobare să culce la pământ 6 hectare de pădure, au fost găsiţi zeci de arbori dispăruţi din documente, gata să fie vânduţi pe piaţa neagră a lemnului. Vinovat a fost găsit nimeni altul decât şeful de ocol de la Corcova, Gheorghe Tutunaru. Acesta recunoaşte că era responsabil cu marcarea tuturor arborilor.

După câteva ore în care găsise nereguli cât să umple trei pagini de raport, inspectorul din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea s-a întors a doua zi cu gândul să termine de verificat amploarea jafului în zona exploatată de ocolul Silvic Corcova. Numai că nu a mai apucat. În cele câteva ore cât şi-a lăsat autoturismul în curtea  Ocolului Silvic, mafioţii lemnului negru i-au stropit maşina cu acid.

Inspectorul s-a speriat şi a plecat din comună, nu înainte de a anunţa poliţia.

După alungarea inspectorului, cei responsabili de jaful de la Corcova au câştigat timp o zi şi o noapte pentru a încerca să ascundă urmele ale măcelului din codru. În pădure, echipa Realitatea TV a găsit zeci de buturugi de copaci tăiate recent cu drujba şi apoi îngropate astfel încât inspectorii să nu le mai poată găsi. O parte dintre ele au fost chiar incendiate pentru a se şterge orice urmă.

Oamenii locului spun că în noaptea alungării inspectorului, drujbele nu au mai contenit în pădure. Bandiţii din Crocova au continuat şi cu ameninţări telefonice ale celor care au îndrăznit să sesizeze autorităţile cu privire la jaful din codrii Corcovei.

Ulterior, nu mai puţin de doisprezece inspectori au fost trimişi ulterior să ia la puricat activitatea Ocolului Silvic Corcova. Nici nu s-au apucat bine de control că au şi început să apară ilegalităţile.

La instituţia direct responsabilă de cum îşi fac treaba cei de la ocoalele silvice se ridică din umeri. Cei din conducere Direcţiei Silvice Mehedinţi recunosc  cu seninătate că miile de arbori care dispar anual din comună sunt deja o tradiţie care se respectă cu sfinţenie. Cu toate acestea măsurile luate de Direcţie întârzie să apară.

Pădurile Corcovei sunt cele mai prost păzite din tot judeţul. Un sfert din sancţiunile date părurarilor din tot judeţul Mehedinţi aparţin angajaţilor aflaţi sub conducerea lui Gheorghe Tutunaru. Cu toate acestea Tutunaru a scăpat tot timpul basma curată.

Chiar dacă îşi plânge de milă, Mândruţ este printre cei mai înstăriţi pădurari din Corcova. În doar 7 ani de când păzeşte codrul a reuşit să-şi ridice o casă cât un palat, să-şi ia  combină agricolă nou nouţă şi maşină scumpă. Toate acestea cu un salariu de 700 de lei. 

În ultimii trei ani a fost sacţionat doar cu mustrări. Mustrări scrise. Mihai Mândruţ, considerat de localnici mâna dreaptă a lui Tutunaru, este şi el printre favoriţii Direcţiei Silvice. În trei ani are şi el doar avertisment.

Mai multe articole despre:
null