Primarul Liviu Negoiţă cheltuieşte patru milioane de euro pe fântâni şi 84.000 de euro pe două pergole
Primăria sectorului 3 va investi 84.000 de euro în două pergole care vor fi montate la staţia de metrou Dristor şi lângă parcul de pe strada Brâncuşi, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de consiliul local.
Lucrările sunt considerate amenajări de regenerare urbană. Întrebat de consilierii locali de ce sunt atât de scumpe pergolele, primarul Liviu Negoiţă a afirmat că este liniştit şi poate fi controlat de Curtea de Conturi în privinţa cheltuirii banului public. El a explicat că pergolele au ca scop "să stea omul la umbră".
Tot în cadrul lucrărilor de regenerare urbană, Primăria sectorului 3 a oferit firmei Grant CPC SRL, prin licitaţie, un contract de patru milioane de euro, pentru 24 de fântâni arteziene care vor fi amplasate pe principalele bulevarde şi în intersecţii.
În caietul de sarcini, primăria susţine că vrea să construiască cele 24 fântâni pentru a educa din punct de vedere estetic cetăţenii, pentru a le crea acestora un sentiment de mândrie civică, dar şi pentru purificarea aerului din zonă. În plus, fântânile vor servi ca rezervă de apă pentru incendii, mai argumentează edilii.
Din cele 24 fântâni, 17 vor fi amplasate pe marile bulevardele din sector, prioritar fiind bulevardul Nicolae Grigorescu, iar alte şapte vor ocupa spaţii în marile intersecţii, cum ar fi cea dintre Nerva Traian şi bulevardul Octavian Goga şi cea dintre bulevardul Mihai Bravu şi strada Dristorului. Amplasamentele au fost alese pe baza mai multor criterii: impact asupra mediului, posibilităţile tehnice de realizare şi cele de întreţinere în viitor.
Fântânile vor fi dotate cu echipamente hidraulice şi electrice. Dinamica jeturilor de apă va fi programată electronic, după multiple scenarii. Seara, formele apei şi fântânii vor fi puse în evidenţă prin intermediul unor fascicule de lumină de diverse culori. De asemenea, fântânile vor fi dotate cu senzori de vânt.
Investiţiile în fântâni par să fie prioritare şi pentru Primăria Capitalei. Astfel, trei jardiniere de 16 metri, cu şase nivele şi rezervor de apă, precum şi 20 de bănci cu şipci din lemn tropical, se numără printre planurile municipalităţii de modernizare a fântânilor arteziene, pentru care va fi cheltuite trei milioane de lei (aproximativ 700.000 de euro).
Jardinierele şi băncile din lemn tropical vor înconjura fântâna arteziană din faţa Senatului, potrivit unui anunţ de licitaţie postat pe site-ul guvernamental de licitaţii publice de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), instituţie subordonată municipalităţii.
În acelaşi anunţ se precizează că licitaţia are ca scop adjudecarea lucrărilor de reparare, recondiţionare şi modernizare a cinci fântâni arteziene din Bucureşti.