Povestea unui român care a ajuns, din gropar, un celebru artist
Descoperit acum doi ani de artistul Ovidiu Feneş şi curtat cu insistenţă de galeristul Dan Popescu, Ion Bârlădeanu a acceptat să îşi expună lucrările, iar succesul a venit rapid.
Din hamal şi gropar a ajuns artist. Acum câţiva ani trăia printre gunoaie, acum expune la Basel. Este transformarea incredibilă a unui român care a reuşit să uimească o lume întreagă. Numele său: Ion Bârlădeanu. Povestea începe în satul Zapodeni, judeţul Vaslui, în 1946. Aici s-a născut Ion Bârlădeanu. La 18 ani, a plecat să îşi facă un rost în lume.
A săpat şanţuri în Galaţi. A fost hamal la Tulcea, a muncit la gatere, a strâns fier vechi şi pictat cruci. Acum câţiva ani părea să fi ajuns într-o fundătură. Trăia într-o ghenă de pe Calea Moşilor. Tot timpul însă, nu a renunţat la pasiunea vieţii sale: colajele. Decupa din ziare poze şi le lipea cum credea el că se potrivesc mai bine.
Descoperit acum doi ani de artistul Ovidiu Feneş şi curtat cu insistenţă de galeristul Dan Popescu, Ion Bârlădeanu a acceptat în cele din urmă să îşi expună lucrările. Iar succesul a venit rapid. Colajele sale au ajuns în galerii cunoscute din Londra şi Basel, iar acum, artistul se pregăteşte pentru o expoziţie la Paris. Creează uşor, ideile vin de la sine, lipeşte cu imaginaţie pozele decupate, iar, în final, colajele ajung să spună câte o poveste. Care uneori valorează şi 3.000 de euro.
În lucrările sale criticii văd stilistică pop, suprarealism şi dadaism. Ion Bârlădeanu le numeşte simplu, artă. Şi recunoaşte singur că cel mai mult îl uimeşte \"cum un om simplu din gunoaie a ajuns să fie aşa celebru şi să fie aplaudat la scenă deschisă\".