MENIU

Guvernul Boc IV îşi primeşte botezul în Parlament. Votul s-a încheiat!

Emil Boc şi Adriean Videanu, doi pedelişti nelipsiţi de la guvern în ultimul an

După ce marţi toţi cei 15 miniştri ai noului guvern Emil Boc au primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, astăzi Executivul intră în votul plenului celor două camere ale Parlamentului.

La un an de la prima învestire, Emil Boc s-a întors pentru un nou vot în Parlament. Cu un nou guvern, cu noi şi vechi miniştri.  Coaliţia PD-L - UDMR - independenţi - minorităţi naţionale are majoritatea în Legislativ - 241 de voturi, în condiţiile în care pentru a trece are nevoie de 236. PSD şi PNL au anunţat că vor vota împotrivă.

Şedinţa de învestire a noului Cabinet Boc a început cu 50 de minute întârziere. Preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat că, din totalul de 470 de parlamentari, sunt prezenţi 311 şi absenţi 159. Cele mai multe locuri libere sunt în partea de sală unde stau membrii PSD.

Primul care a luat cuvântul a fost premierul desemnat, Emil Boc. În discursul său din Parlament, premierul demis interimar desemnat Emil Boc şi-a lăudat precedentul Executiv. A spus că programul prezidenţial al lui Băsescu este axa demersurilor guvernului său. A preluat însă şi câte ceva de la Geoană, Antonescu şi Kelemen Hunor.

În timpul discursului său, parlamentarii PSD au părăsit sala de şedinţe. Social-democraţii au fost convocaţi la o şedinţă a grupului PSD. La finalul întâlnirii, pesediştii au anunţat că vor vota împotriva Cabinetului Boc.

A urmat preşedintele PSD, Mircea Geoană. Liderul PSD a atacat dur programul şi miniştrii Cabinetului Boc. Geoană a susţinut că Executivul nu are o strategie pentru combaterea crizei, ci una ale cărei costuri vor cădea pe umerii categoriilor cele mai defavorizate. Preşedintele PSD a anuţat că parlamentarii social-democraţi vor vota împotrivă.

Liderul PNL a ironizat dorinţa preşedintelui Băsescu de a moderniza statul. De la Cuza la Ceauşescu, tot despre asta s-a vorbit, a spus Antonescu, care a acuzat dorinţa PD-L de a deveni partidul unic. Liberalul şi-a taxat şi colegii de partid care au votat marţi în comisii miniştrii Guvernului Boc.

La final, premierul desemnat a solicitat parlamentarilor un vot de încredere pentru a face \"ceea ce trebuie pentru România\", a mulţumit PD-L, UDMR, minorităţilor şi independenţilor pentru susţinerea declarată şi a asigurat formaţiunile rămase în opoziţie de \"respect şi apreciere\".

\"Vă cerem un vot de încredere pentru a face ceea ce trebuie pentru România (...) Îi asigur pe cei care au optat pentru opoziţie că vor avea respectul şi aprecierea specifică opoziţiei unui stat democratic, cu invitaţia de a fi alături în proiectele de modernizare ale României\", a declarat Emil Boc la finalul dezbaterilor asupra listei şi programului de guvernare propuse.

Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Lista Guvernului Boc

Premier - Emil Boc
Vicepremier - Marko Bela

Ministrul Administraţiei şi Internelor - Vasile Blaga,

Ministrul Finanţelor Publice - Sebastian Vlădescu

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri - Adriean Videanu

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional -  Kelemen Hunor

Ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Mihai Şeitan,

Ministrul Afacerilor Externe - Teodor Baconschi

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - Daniel Funeriu

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Radu Berceanu

Ministrul Mediului şi Pădurilor - Borbely Laszlo

Ministrul Apărării Naţionale - Gabriel Oprea

Ministrul Sănătăţii - Cseke Attila

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Gabriel Sandu

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale -  Mihail Dumitru

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului -  Elena Udrea

 

Mai multe articole despre:
null