MENIU

Directorul Apple si-ar putea relua activitatea la sfârşitul lui iunie, după un transplant de ficat

FOTO: babble.com

Directorul executiv Apple, Steve Jobs, a fost supus unui transplant de ficat în urmă cu două luni şi si-ar putea relua activitatea la sfârşitul lunii iunie, a anunţat Wall Street Journal.

Jobs, ce a supravieţuit cancerului pancreatic, este văzut ca principala forţă în dezvoltarea produselor iPod, iPhone şi a altor produse emblematice pentru compania Apple. Acesta a intrat în concediu medical în ianuarie, după ce a descoperit că problemele sale de sănătate sunt "mai complexe" decât credea iniţial.

Un purtător de cuvânt Apple nu a confirmat informaţiile publicate de Wall Street Journal, însă a precizat că "Steve intenţionează în continuare să revină la Apple la sfârşitul lunii iunie, nu mai este nimic de spus".

Deşi investirorii ar putea reacţiona negativ la această stire, la deschiderea şedinţei bursiere de luni, analiştii susţin că Wall Street este deja pregătită pentru trecerea lui Jobs la o funcţie în care să se concentreze pe ideile şi produsele importante ale Apple.

Directorul operaţional, Tim Cook, a condus compania în absenţa lui Jobs, iar analiştii susţin că ar putea continua să facă acest lucru dacă Jobs nu îşi va relua integral atribuţiile.

Wall Street Journal, citând o sursă anonimă, a anunţat că Jobs, în vârstă de 54 ani, s-ar putea întoarce iniţial în companie cu un program de jumătate de normă, Cook preluând un rol mai cuprinzător.

"Situaţia pare mult mai complexă decât se credea iniţial", a declarat Collins Stewart, analist în cadrul Ashok Kumar. "Investitorii tind să reacţioneze negativ la nesiguranţă, mai ales când vine vorba de un individ ce a fost la un pas de moarte".

Alţii susţin că investitorii erau conştienţi de riscurile legate de Jobs şi că acestea şi-au făcut deja efectul asupra acţiunilor Apple.

Cotaţia acţiunilor companiei a scăzut după plecarea lui Jobs, însă a crescut cu circa 60% în acest an, datorită vânzărilor puternice şi noilor produse, printre care şi noul iPhone 3GS, ce a fost lansat vineri.

Erick Maronak, director de investiţii în cadrul Victory Large Cap Growth Fund, ce deţine acţiuni Apple, susţine că investitorii sunt mai puţin îngrijoraţi decât în trecut, atenţia fiind transferată asupra altor elemente în absenţa lui Jobs.

"Cred că oamnii încep să se concentreze asupra operaţiunilor de bază. Nu cred ca Jobs este atât de important în ceea ce priveşte volatilitatea pe termen scurt", a spus Maronak.

Reticenţa companiei Apple de a furniza informaţii asupra stării de sănătate a lui Jobs a cauzat îngrijorări în rândul investitorilor, care au fost martori la deprecieri ale acţiunilor în urma fiecărui zvon nou legat de sănătatea lui Jobs. Profitul şi vânzările Apple din primul trimestru fiscal au depăşit estimările analiştilor, în condiţiile în care SUA s-au confruntat cu cel mai slab sezon de cumpărături din ultimii 40 de ani, din cauza crizei economice globale. Profitul net din primul trimestru fiscal a urcat cu 1,5%, la 1,61 miliarde dolari, sau 1,78 dolari/acţiune, a anunţat compania. De asemenea, vânzările au crescut cu 5,8%, la 10,2 miliarde dolari, în intervalul încheiat în decembrie.
Mai multe articole despre:
Apple iphone cancer Steve Jobs ficat