MENIU

Concursul pentru posturile vacante de medici nu va rezolva criza de personal din multe judeţe

Foto: wordpress.com

Constanţa, Hunedoara, Covasna şi Olt sunt doar câteva dintre judeţele care vor resimţi, în continuare, criza de medici de specialitate, după ce, la concursul pentru ocuparea celor peste 1.900 de posturi vacante în toată ţara, s-au înscris doar 341 de candidaţi.

În aceste judeţe, aflate pe lista celor unde au fost oferite cele mai multe posturi, nu s-a înscris niciun medic pentru specialităţi cum ar fi medicina de urgenţă, cardiologia sau endocrinologia.

Astfel, la Spitalul de Urgenţă Petroşani, judeţul Hunedoara, au fost scoase 14 posturi la concurs, însă nu s-a înscris niciun medic. La Unitatea de Primiri Urgenţe există, în prezent, doar trei medici, care rezolvă în medie 100 de cazuri pe zi. "Am avea nevoie de opt medici. Avem foarte mult de lucru, suntem doar câţiva şi văd că alţi medici nu se înghesuie să vină la noi", a declarat unul dintre medicii de la spitalul din Petroşani, dr. Liliana Cilofan.

Criza de medici va marca, în continuare, şi judeţul Constanţa, unde, pe cele 76 de posturi scoase la concurs, s-au înscris doar 21 de candidaţi. Situaţia cea mai gravă din judeţ pare să fie în localitatea Băneasa. La Centrul de Sănătate de aici mai lucrează, în prezent, doar doi medici, un pediatru şi un ginecolog, ambii pensionari, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa. Deficit de personal se înregistrează şi la spitalul din Hârşova, unde lucrează doar patru doctori.  "Am avut rezidenţi de toate specialităţile în aceste localităţi, însă ei preferă să nu se prezinte la post, în ciuda consecinţelor pe care le pot suferi", a precizat şeful DSP Constanţa, Camelia Ciobotaru.

În Covasna, doar trei candidaţi s-au arătat interesaţi de concursul pe 60 de posturi. Potrivit directorului DSP Covasna, dr. Deme Judith, unul dintre domeniile deficitare este urgenţa, la care nu s-a prezentat nimeni pentru cele 18 posturi scoase la concurs. Pe de altă parte, tot în Covasna, lucrează un singur reumatolog şi câte doi diabetologi şi oncologi.

În judeţul Olt, pe cele 55 de posturi libere s-au înscris 15 candidaţi, majoritatea dintre aceştia optând pentru posturi din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi Spitalul Municipal Caracal. La specializările chirurgie, obstetrică-ginecologie, neonatologie, epidemiologie, dermatologie, oncologie, cardiologie, pediatrie şi infecţioase, nu s-a înscris niciun candidat. Mai mult, în Scorniceşti, pacienţii au rămas fără Spitalul de Pneumoftiziologie, unitatea fiind închisă deoarece nu dispunea de aparatura necesară şi avea un singur medic.

"Majoritatea posturilor scoase la concurs vizează specialităţi care se confruntă cu un deficit major de medici. În plus, zonele unde se află multe posturi nu sunt tentante pentru medici şi pentru cariera lor profesională. Ei sunt tentaţi să lucreze în oraşele mari care sunt şi centre universitare, cum ar fi Bucureşti, Iaşi, Timişoara", a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

Concursul pentru ocuparea posturilor vacante a început pe 25 martie. Candidaţii înscrişi vor putea afla rezultatele finale până pe 8 aprilie, iar pe 29 aprilie, începând cu ora 11.00, aceştia îşi vor putea alege posturile. Încadrarea candidaţilor admişi este programată să înceapă din 15 mai.
Centrele de examinare sunt universităţile medicale din Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Mai multe articole despre:
medici Ministerul Sănătaţii criză