MENIU

Comisia Europeană a stabilit criteriile de definiţie a cazurilor de gripă porcină

Foto: revistafucsia.com

Comisia Europeană a elaborat un document în care se precizează care sunt criteriile după care se stabileşte când este vorba de un caz confirmat de gripă porcină. Acest document este menit să uşureze coordonarea dintre comunitatea europeană şi autorităţile naţionale competente, în cazul declanşării unei pandemii.

"Dat fiind faptul că acest nou virus prezintă riscul declanşării unei pandemii de gripă şi necesită o coordonare imediată între Comunitate şi autorităţile naţionale competente, este necesar să se stabilească o definiţie specifică de caz, care să diferenţieze această boală de o definiţie mai generală a gripei, fapt care va permite autorităţilor naţionale competente să comunice reţelei comunitare informaţiile relevante" se arată în documentul emis de Comisia Europeană.

ECDC a prezentat, la solicitarea Comisiei, un document tehnic privind definiţiile de caz pentru această boală transmisibilă.

Astfel "noul virus gripal A (H1N1)" se identifică la orice persoană care prezintă următoarele caracteristici clinice:

- febră mai mare de  38 °C semne şi simptome ale unei infecţii respiratorii acute;

- pneumonie (boală respiratorie gravă);

- deces în urma unei boli respiratorii acute neexplicate.

Criteriile de laborator necesare identificării clare a acestui virus sunt:

- RT-PCR (reacţia în lanţ a polimerazei în timp real);

- cultură virală (necesită facilităţi BSL 3);

- o cvadruplare a anticorpilor neutralizanţi specifici pentru noul virus gripal A(H1N1) (presupune utilizarea serurilor pereche, în faza acută a bolii şi apoi în faza de convalescenţă, la o diferenţă de minimum 10-14 zile).

Criteriile epidemiologice, pot fi identificare în cel puţin una dintre următoarele trei caracteristici, în cele şapte zile care au precedat declanşarea bolii:

- o persoană care a fost un contact apropiat al unui caz confirmat de infecţie cu noul virus gripal A(H1N1) în timp ce cazul era bolnav;

- o persoană care a călătorit într-o zonă în care a fost înregistrată transmiterea susţinută de la om la om a noii gripe A(H1N1);

- o persoană care lucrează într-un laborator în care se testează probe pentru detectarea noului virus gripal A(H1N1).

Clasificarea cazurilor
A. Caz în anchetă: orice persoană care întruneşte criteriile clinice şi epidemiologice.

B. Caz probabil: orice persoană care întruneşte criteriile clinice şi epidemiologice şi cu rezultate de laborator pozitive de infecţie cu gripa A de tip nesubtipizabil.

C. Caz confirmat: orice persoană care întruneşte criteriile de laborator pentru confirmare.

 

Citeşte şi Ce este gripa porcină şi cum se transmite 

Mai multe articole despre:
epidemie CE pandemie definiţie gripă porcină A (H1N1)