Autostrada Transilvania va trece prin mijlocul unui depozit cu substanţe toxice
Autostrada Transilvania este toxică. Conform proiectului, cea mai scumpă şosea din România urmează să treacă prin mijlocul unui depozit cu substanţe provenite de la fostele uzine chimice din Turda. Cele 50.000 de tone de deşeuri sunt îngropate de mai bine de 20 de ani pe două hectare de teren care aparţin comunei Mihai Viteazu.
Costurile pentru desfiinţarea depozitului sunt estimate la 17 milioane de euro. Un reportaj din cadrul campaniei România, Asfalt Tango, îşi propune să atragă atenţia asupra priorităţii zero pentru economia ţării: infrastructura rutieră. "România, Asfalt Tango" este parte a proiectului "Strada, şcoală şi spital", campania de responsabilizare socială iniţiată în acest an de grupul Realitatea-Caţavencu.
Depozitul cu deşeuri toxice provenite de la fostele uzine chimice Turda se află aici de ani buni şi toată lumea din zonă cunoaşte acest lucru. Mai puţin cei care au proiectat Autostrada Transilvania şi au stabilit ca aceasta să treacă chiar prin mijlocul depozitului.
Modificat deja de două ori, proiectul tronsonului Câmpia Turzii-Gilău al autostrăzii pune statul la noi cheltuieli. Pentru că lucrările sunt deja începute, iar compania Bechtel s-a angajat să termine în 2009 cei 42 de kilometri de şosea, prioritară a devenit acum mutarea deşeurilor toxice din comuna Mihai Viteazu. Substanţele ar urma să fie transportate în Germania, unde să fie neutralizate.
"S-a găsit această soluţie tehnică de a se muta acest depozit de pe traseul autostrăzii", a declarat Vasile Cozma, subprefect Cluj.
"S-a făcut proiectul din avion, din satelit, şi nu s-a ţinut cont de utilităţile care le întâmpină această autostradă şi nici de depozitele acestea", a afirmat Ioan Zeng, primar Mihai Viteazu.
Autorităţile locale au spus că, până acum, nimeni nu le-a consultat în privinţa traseului şoselei. Nici Agenţia de Mediu Cluj nu a avut vreun cuvânt de spus la autorizarea proiectului autostrăzii. "Fiind un proiect care are în vedere mai multe judeţe, competenţa de eliberare a actului de reglementare aparţine ministerului mediului.", a precizat Adina Maer, purtător de cuvânt Agenţia de Mediu Cluj.
Desfiinţarea depozitului de la Mihai Viteazu şi neutralizarea zonei vor costa bugetul de stat, anul acesta, 17 milioane de euro. Bani care se adaugă celor 250 de milioane de euro cerute de compania Bechtel pentru finalizarea a doar 42 de kilometri de asfalt.