Apropiaţii lui Mazăre bat ca la fasole în fondurile publice ale Constanţei
Criza economică îi apropie pe oameni. Mai ales pe oamenii de afaceri de cei politici. De exemplu, la Constanţa, primarul Mazăre înţelege să-şi vadă de treabă şi să distribuie bugetul public către afacerile apropiaţilor săi. Cel mai recent exemplu este contractul prin care Primăria Constanţei a achiziţionat „serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii“. Cîştigătoarea contractului (în valoare de aproximativ 740.000 RON), societatea Conpress Holding, a fost singura ofertantă în cadrul licitaţiei deschise organizate de Primăria Constanţei, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. De altfel, asta este modalitatea obişnuită prin care acest sereleu ia banii Primăriei.
La sfîrşitul lunii decembrie 2008, a mai primit un contract pentru servicii de pază în valoare de 5,6 milioane RON. La fel, firma Conpress a fost singurul participant la licitaţie, iar criteriul de atribuire a contractului a fost din nou preţul cel mai mic.
Probabil că funcţionarii de la Primărie chiar au avut dificultăţi în a alege cea mai bună ofertă dintre singura depusă şi celelalte. Conpress a fost înfiinţată în 1994 de Radu Mazăre, Gabriel Sorin Strutinsky, Mihail Cîrciog şi Nicuşor Constantinescu. Reţineţi aceste nume, pentru că o să mai auziţi de ele în continuare. Potrivit Ziua de Constanţa, în 2002 primarul Mazăre şi-a cesionat acţiunile Sandei Ciocoiu, actual administrator al Conpress, membră PSD şi soţia unui subordonat de-al primarului. Fosta firmă a pesedistului a rămas, însă, în continuare un partener de încredere al bugetului Primăriei.
Cîştigi uşor dacă ai unde trebuie un verişor!
Din păcate pentru banii constănţenilor, exemplele de firme bugetofage nu se opresc la Conpress Holding. Firma despre care vom vorbi în continuare desfăşoară activităţi ceva mai ecologiste. Nu vă gîndiţi că e vreun ONG care prestează moca de dragul naturii.
Societatea se numeşte Pomacost SA şi s-a îngrijit, pînă în martie anul acesta, de palmierii din Constanţa şi Mamaia, dar furnizează şi răsaduri de flori sau material dendrologic (specii răşinoase) pentru Primărie. În total, asta înseamnă contracte în valoare de 1,6 milioane RON pentru firma al cărei administrator este Basarab Popa (cunoscut drept vărul lui Radu Mazăre).
Potrivit Registrului Comerţului, Basarab Popa este şi administrator al Aqualand SA, societatea căreia îi aparţine parcul de distracţii Aqua Magic. De altfel, potrivit Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Pomacost este una dintre firmele acţionare la Aqualand SA. Primarul Constanţei şi Basarab Popa au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie în acelaşi dosar pentru retrocedări ilegale de terenuri. Parcul de distracţii Aqua Magic a fost construit pe un teren retrocedat chiar de Primăria Constanţei. Terenul a ajuns la Popa după ce Mazăre şi comisia de aplicare a Legii 10/2001 l-au retrocedat unor amărăşteni.
Ăştia revendicaseră de fapt o altă suprafaţă, la marginea Constanţei, dar Mazăre & Co i-au făcut proprietari pe o parcelă din staţiunea Mamaia. Evaluatorii angajaţi de Primărie au stabilit că bucata de teren de la marginea Constanţei este de patru ori mai valoroasă decît cea din Mamaia, motiv pentru care a fost retrocedată o suprafaţă de patru ori mai mare decît cea revendicată. Ulterior, amărăştenii au vîndut terenul Aqualand-ului administrat de Basarab Popa, iar pe el s-a construit parcul Aqua Magic.
Eşti vice cu mine, sînt primar cu fiu-tău
O altă firmă care beneficiază de contractele atribuite de Primăria Constanţa este Mobitom SA. Mobitom este o altă societate care deţine acţiuni la Aqualand SA. Cenzorii Mobitom sînt, printre alţii, Sorina Moscu Hortolomei şi Vasile Făgădău (tatăl viceprimarului Constanţei, Decebal Făgădău).
Sorina Moscu Hortolomei este administrator al Millenium Global Development, societate care la rîndul său este acţionar la Holland Grup, constructorul mall-ului din cel mai mare parc al Constanţei. În octombrie 2007, Mobitom a primit un contract de aproximativ 130.000 RON pentru furnizarea de copertine parasolare pentru băncile parcurilor din Constanţa.
Procedura de atribuire a fost de cerere de oferte, iar Mobitom a avut oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. O lună mai tîrziu, aceeaşi firmă a mai primit un contract pe bani publici, de data aceasta pentru furnizare şi montare de elemente de joacă pentru copii, în valoare de aproximativ 475.000 RON.
P.S. Acest text conţine informaţii obţinute printr-un proiect finanţat de Ambasada Olandei în România şi coordonat de Institutul de Politici Publice şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie.