Pitagora, demascat. Teorema care-i poartă numele nu-i aparține. Profesorii de matematică sunt șocați
După adunare, tabla înmulțirii și regula de trei simplă, teorema lui Pitagora este una dintre cele mai familiare amintiri de la orele de matematică și geometrie din școală. Arheologii au însă o veste proastă: celebra teoremă nu-i aparține, ea fiind formulată pentru prima dată cu circa un mileniu mai devreme.
Faptul că teorema care ne spune care este relația matematică între laturile unui triunghi dreptunghic n-a fost formulată de Pitagora a fost dovedit cu ajutorul unor unor tăblițe babiloniene datate cu mai mult de un mileniu înainte, potrivit IFL Science.
Una dintre ele a fost realizată în jurul anului 1770 î.Hr. - cu mai bine de un mileniu secol înainte ca Pitagora să se nască, iar a doua este plasată undeva între anii 1800–1600 î.Hr.
"Concluzia este inevitabilă. Babilonienii cunoșteau relația dintre lungimea diagonalei unui pătrat și latura lui: d=rădăcină pătrată a lui 2", scrie matematicianul Bruce Ratner într-o lucrare pe această temă. „Acesta a fost probabil primul număr despre care se știe că este irațional. Asta înseamnă că erau familiarizați cu Teorema lui Pitagora – sau, cel puțin, cu cazul său special pentru diagonala unui pătrat, cu mai mult de o mie de ani înainte de marele înțelept pentru care a fost numit.”
PITAGORA, VICTIMA DISCIPOLILOR ȘI A FANILOR?
Descoperirea recentă nu trebuie să-l pună într-o lumină nefavorabilă pe marele matematician grec și, în niciun caz nu-l face un plagiator, pentru simplul motiv că nicio scriere originală a lui Pitagora n-a rezistat, n-a fost descoperită sau n-a existat.
Ceea ce știm despre el a fost transmis de discipolii "pitagoreici", ei fiind cei care îi atribuiau lui Pitagora toate cunoștințele predate de acesta.
Teorema lui Pitagora afirmă că în orice triunghi dreptunghic, suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei .