Guşă: Aderarea la zona euro nu înseamnă doar că schimbăm leii cu euro. Are conotaţii financiare
Aderarea la zona euro este un eveniment cu conotaţii financiare şi nu trebuie să repetăm greşelile făcute la negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Este opinia consultantului politic Cozmin Guşă, după întâlnirea de joi de la Cotroceni privind trecerea la Euro.
"De departe, la capitolul consolidat al imaginii publice a puterii din România, acesta este cel mai important anunţ care trebuie discutat, disecat, analizat din consecinţele pe care le poate impune în viaţa noastră într-un mod foarte serios. O expresie spune "Să nu greşeşti de două ori la fel". Noi am greşit odată în momentul în care am negociat necorespunzător aderarea la UE, am negociat-o neasistat, fără specialiştii de care aveam nevoie care să ne spune ce anume lucruri ar fi de nenegociat pentru un stat puternic şi care sunt cele care ar fi de negociat în aşa fel încât să ne creăm avantaje specifice. Acea negociere s-a produs în perioada în care eram secretar general al PSD şi Guvernul Adrian Năstase continua negocierile începute prost şi care nu au fost finalizate corespunzător, lucru care ne-a afectat într-o măsură destul de mare parcursul economic. Şi aici mă refer la reprezentarea capitalului românesc şi la avantajul specific de ţară în interiorul UE. Asta românii încep să o resimtă, toată Europa începe să o resimtă. Proiectul Uniunii Europene este un proiect care are nevoie de mult oxigen pentru ca să se păstreze. Greşelile de negociere pe care le-am făcut atunci nu trebuie repetate cu ocazia acestei a doua negocieri, aderarea la zona Euro", a spus Guşă.
Consultantul politic a mai arătat că aderarea la zona euro nu înseamnă doar că schimbăm leii pe euro.
"Aderarea la zona Euro nu este un eveniment prin care pur şi simplu schimbăm la o anumită paritate Ronii noştri cu Euro. Este un eveniment cu conotaţii discrete financiare pe care doar specialiştii le pot bănui. Este un fenomen prin care toată structura discretă a economiei şi fluxurile care nu se văd vor fi modificate. Este un proces de integrare geopolitică. Moneda înseamnă şi geoeconomie şi moneda pe care o are şi banca tutelară dirijează anumite decizii care, dacă înseamnă bani sau capital, înseamnă mult mai mult decât politică sau geopolitică. Sunt foarte curios de poziţiile specialiştilor din următoarea perioadă. Pot să comentez despre o frică pe care o am. Faptul că preşedintele Iohannis vorbeşte aici despre consultări cu partidele politice. Aceste consultări, astăzi în România, nu sunt decât de natură să ofere o anumită favorabilitate politică care nu înseamnă nicidecum o favorabilitate publică pentru că românii sunt total saturaţi de politici şi nu au nicio încredere în mesajele pe care le dau. Iar un pericol care îl pândeşte pe preşedintele Iohannis, în negocierile cu partidele, este ca pe un subiect extrem de important pentru România partidele să folosească argumente de ordin subiectiv sau alte impuneri pe care aceste partide sunt gata să le pună pe masa negocierilor discrete chiar dacă de faţadă o să vedem un consesn naţional, aşa cum am văzut şi cu ocazia aderării în UE", a declarat Guşă, la Realitatea TV.
"Iohannis are un proiect de ţară. Esenţial pentru Iohannis e să îşi aleagă interlocutorii potriviţi pentru aceste discuţii care sunt mai degrabă specialiştii şi asociaţiile profesionale, decât partidele politice care sunt total golite de conţinut. Evenimentul mi se pare unghiular. Mi-este teamă de felul cum se va finaliza. Pentru că dacă se va finaliza prost, asta ne va costa foarte mult. Aştept în special de la BNR sinteze şi direcţii importante pentru mediul de decizie, în aşa fel încât de data asta să nu mai facem greşelile făcute la aderarea în UE", a mai spus Guşă.