Dan Vasile Mihale: Kovesi - Morar, război total. Ce jocuri face fostul șef al DNA?
Schimb dur de replici între Laura Codruța Kovesi și Daniel Morar. Șefa DNA a ieșit, marți, la rampă cu clarificări în cazul protocolului dintre SRI și DNA, din 2009, după ce fostul șef al DNA Daniel Morar a declarat public că acesta ar fi fost parțial ilegal și că nu l-a aplicat, dar nici nu l-a denunțat. Și ca războiul să fie total, acesta susține că, imediat după ce a intrat în vigoare protocolul, toate sesizările SRI ajungeau la Direcţia Naţională Anticorupţie prin Cabinetul Laurei Codruţa Kovesi, sub semnătura acesteia. Ce convenabil! Nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase...
Nu vreau să fiu avocatul Diavolului și nici nu cred că doamna Kovesi este mai presus de orice bănuială, dar nu pot să nu remarc atacurile tot mai concertate pentru debarcarea actualei șefe a DNA. Ce îl mână în această bătălie pe Daniel Morar? Ca șef al DNA, nu prea a excelat. Ce polițe are de plătit fostul șef al DNA, acum judecător la Curtea Constituțională? De ce intră în joc tocmai acum, când președintele Iohannis urmează să anunțe decizia privind cererea de revocare a Laurei Codruța Kovesi formulată de ministrul Tudorel Toader? Personal, cred că ieșirea sa nu este sinceră și nici întâmplătoare, așa cum nu a fost întâmplătore nici întâlnirea de la restuarantul Parlamentului cu Florin Iordache, artizanul legilor justiției.
Nici ieșirea Laurei Codruța Kovesi nu mi se pare inspirată. Nu de un curs de semantică aveau nevoie dușmanii săi. Poate că era mai bine să facă lumină în unele scandaluri mediatice care încă o urmăresc și să lase arbitrii, precum CSM, să se pronunțe asupra legalității protocolului amintit.
Așa cum am mai spus, Laura Codruța Kovesi nu a lămurit nici până acum ce căuta în sufrageria lui Oprea și nici dacă a fost sau nu în crama lui Ghiță și nu a oferit nicio probă că înregistrările privind eventualele presiuni la care și-a supus subalternii, pentru a "decapa'' anumiți membri ai Guvernului, au fost trucate. Iar asta nu este tocmai în favoarea ei.
În ceea ce privește legalitatea protocolului SRI-DNA, USR a sesizat deja CSM, pentru un punct de vedere pertinent, iar autorul inițiativei, deputatul Lucian Stanciu Viziteu, sublinia, corect, că, în acestă perioadă, ''este indecent să ne bazăm pe opiniile celor care au fost subiectul unor dosare instrumentate de parchetele naționale, în cazuri de corupție sau în cazuri asimilate corupției''. O astfel de dezbatere, mai remarca acesta, trebuie dusă doar la nivel de magistrați și de specialiști în Drept, și nu trebuie să se transforme într-o nouă vânătoare de vrăjitoare cu scopul de a albi imaginea unor persoane care au avut sau au probleme în justiție.
Mingea este acum în terenul lui Iohannis. Decizia privind revocarea lui Kovesi va fi anunțată după Paște. Atunci vom vedea cât de jucător este președintele în lupta cu așa-zisul stat paralel.