MENIU

Antonescu: Au fost patru instituții majore ale României-Senatul, Camera Deputaților, monarhia și PNL

Antonescu: Au fost patru instituții majore ale României-Senatul, Camera Deputaților, monarhia și PNL

Fostul președinte al Senatului Crin Antonescu a declarat, marți, la ședința solemnă a Senatului, că România a avut patru instituții politice majore, respectiv Senatul, Camera Deputaților, monarhia și PNL, afirmând că au fost readuse la viață doar trei dintre acestea, nu și instituția monarhică.

”Ar trebui să facem mai mult decât o singură festivitate, pentru că noi, stimați colegi, avem probleme de memorie (...) Vorbesc de memoria publică, și memoria publică nu este nicidecum doar treaba istoricilor, după cum nu este nici măcar treaba politicienilor, dar trebuie să fie o preocupare a întregii națiuni și, desigur, în ordinea responsabilității oamenilor publici ai acelei națiuni, inclusiv deci a oamenilor politici”, a afirmat Antonescu.

El a afirmat că inclusiv în acest moment senatorii cedează conjuncturalului și ”nu este invitat un președinte în exercițiu al statului, ca răspuns la lucruri perfect asemănătoare și la fel de nefirești comise de acest șef în exercițiu al statului în diferite împrejurări”.

Antonescu a declarat că acest lucru ar trebui să determine o meditație la ”instituții și tradiții”, deoarece nicio națiune puternică nu trăiește din amintiri, ”dar toate națiunile puternice construiesc pe memorie”.

Fostul președinte al PNL a apreciat că în plan politic au existat patru instituții majore în România, prin tradiție: Senatul, Camera Deputaților, monarhia și Partidul Național Liberal.

”Nu vă scandalizați, vorbesc doar despre istorie, și uneori istoria nu ne privește pe toți”, a completat Antonescu, referindu-se la nominalizarea PNL.

El a precizat că nu întâmplător regimurile de dictatură și ulterior regimul comunist au suprimat toate cele patru instituții, dintre care după Revoluția din 1989 au fost readuse la viață trei dintre acestea, iar în cazul monarhiei s-a petrecut o ”recuperare corectă a memoriei istorice”.

Pe de altă parte, Antonescu a susținut că problema bicameralismului nu a fost dezbătută cu responsabilitate pentru a fi evidențiate avantajele democratice ale acestui sistem.

”Problema societății românești este de a avea un Parlament eficient și credibil și acest lucru stă în puterea noastră, stă în puterea noastră începând cu acest moment, înțelegând în acest moment că viața compatrioților, destinul istoric ne-a dat o șansă, o șansă extraordinară, aceea de a fi ca senatori ai României, ca parlamentari, reprezentanții în limita mandatului nostru ai națiunii noastre”, a afirmat Antonescu.

Mai multe articole despre:
Senat PNL Crin Antonescu liberal monarhie