Motivul pentru care mănâncă astăzi caviar vor avea noroc tot anul
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Caviarul este o delicatesă scumpă, inaccesibilă pentru mulţi, însă cel puţin o dată pe an, la 18 iulie, de #CaviarDay, se încurajează consumul acestor icre, dar şi descoperirea peştilor care le produc şi a modului în care sunt obţinute.
Potrivit guinnessworldrecords.com, cel mai scump caviar se numeşte "Almas" sau "caviar beluga" şi provine de la un peşte din specia Huso huso, din familia sturionilor. De fapt, caviarul "Almas" este produs de un sturion albinos cu vârsta cuprinsă între 60-100 de ani, care înoată în sudul Mării Caspice, unde se pare că ar exista mai puţină poluare. Preţul unui kilogram este de aproximativ 34.500 de dolari.
În 2013, datele World Wild Found prezentate în cadrul lansării proiectului "Protejaţi sturionii, cel mai valoros dar al naturii" au arătat că România şi Bulgaria, care erau cei mai importanţi exportatori de caviar provenit de la sturionii sălbatici din zona Dunării, deţineau cea mai mare populaţie naturală la această specie din Uniunea Europeană. Prohibiţia la sturion a fost introdusă în România în 2006, iar în Bulgaria în 2011.
Pe lângă Marea Caspică, morunul (Huso huso) trăieşte şi în Marea Neagră şi Marea Adriatică, fiind cel mai mare dintre sturionii din apele noastre. Acest peşte, clasificat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca specie pe cale de dispariţie, trăieşte 30-60 de ani şi chiar mai mult şi poate depăşi 5 metri lungime şi greutatea de o tonă.