Cum să ADORMI mai REPEDE
Când suntem obosiţi şi stresaţi, motivaţia şi energia dispar, iar starea generală de rău, lăsată netratată, poate deveni cronică, afectându-ne sănătatea fizică şi pe cea psihică. Una din pricipalele cauze ale stresului şi anxietăţii o reprezintă insomnia. Aceasta se poate manifesta în multe feluri: persoanele care suferă de insomnie pot întâmpina dificultăţi la adormire, se pot trezi în timpul nopţii (astfel întrerup ciclul somnului), iar dimineţile lor sunt caracterizate de letargie şi lipsă de concentrare.
Pentru mulţi dintre noi, stresul cumulat şi anxietatea cu privire la viaţă, seriviciu sau griji legate de familie, pot duce în timp la dereglarea ciclului de somn şi la apariţia altor probleme psihologice mai grave. De multe ori, stresul şi grijile îşi fac apariţia seara, înainte de culcare, când mintea nu este ocupată cu altceva. Lipsa odihnei influenţează negativ activitatea din timpul zilei, dar până să recurgi la tratamente medicamentoase, poţi încerca nişte tehnici de relaxare:
1. Respiraţia adâncă. Aşază-te în pat, înconjurat de perne, într-o cameră întunecată (lumina artificială interferează cu procesele care favorizează somnul). Cu ochii închişi şi mâinile întinse lângă corp, inspiră adânc pe nas, numarând până la trei. Lasă abdomenul să se relaxeze şi concentrează-te doar pe respiraţie. Expiră aerul pe gură, lent. Repetă timp de 10 minute sau până când începi să îţi simţi corpul complet relaxat.