MENIU

Huawei, în mijlocul unor noi scandaluri. A ajutat Coreea de Nord și a colectat date în Cehia

Gigantul chinez Huawei se află în mojlocul unor noi scandaluri. Compania este acuzată că ar fi ajutat Coreea de Nord să întreţină o reţea comercială wireless, în pofida sancțiunilor internațională. Chinezi s-au implicat și în Cehia, unde au colectat date legate despre viața privată a clienților săi.

Huawei Technologies Co Ltd, compania chineză pusă pe lista neagră a SUA din cauza unor preocupări de securitate naţională, a ajutat în secret Coreea de Nord să creeze şi să întreţină o reţea comercială wireless, relatează luni Washington Post, citând surse şi documente interne, relatează Reuters.

Gigantul chinez al telecomunicaţiilor a avut un parteneriat cu o companie chineză de stat, Panda International Information Technology Co Ltd., într-un număr de proiecte în Coreea de Nord cel puţin în perioada ultimilor opt ani, scrie Washington Post.

O astfel de decizie ridică întrebarea dacă Huawei, care a folosit tehnologie americană în componentele sale, a încălcat măsurile americane de control pentru exporturi pentru a-i furniza Coreei de Nord echipament, potrivit sursei citate.

SUA au plasat Huawei pe o listă neagră în luna mai, citând preocupări de securitate naţională. Mişcarea a făcut ca firmele americane să nu mai poată vinde componente şi piese către Huawei fără licenţe speciale, dar preşedintele Donald Trump a declarat luna trecută că firmele americane ar putea relua vânzările, într-o tentativă de a relansa convorbirile comerciale cu Beijingul.

Huawei nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea Reuters, dar a precizat într-un comunicat către Washington Post că nu are o "prezenţă de afaceri" în Coreea de Nord. Panda Group nu a putut fi contactat, precizează Reuters.

Departamentul pentru comerţ, care nu a comentat nici el informaţia, a investigat posibile legături între Huawei şi Coreea de Nord din 2016, dar nu a făcut public nicio legătură între cele două, scrie Washington Post.

Huawei şi Panda şi-au părăsit birourile din Phenian în prima jumătate a lui 2016, mai relatează ziarul.
 
Filiala cehă a Huawei colectează în secret date sensibile ale clienților săi, funcționarilor și oamenilor de afaceri cu care derulează negocieri comerciale, afirmă postul public de radio Radiozurnal, preluat de AFP.

Potrivit unor mărturii sub acoperirea anonimatului făcute de doi foști responsabili ai filialei, Huawei împărtășește aceste informații cu ambasada Chinei din Praga.

Huawei este acuzat de administrația Trump de colaborare strânsă cu puterea de la Beijing și se teme că serviciile chineze de informații au acces la datele colectate de companie. O avertizare similară a fost emisă și de Praga.

"Responsabilii, care au lucrat ani de zile pentru Huawei, le-au dezvăluit reporterilor noștri că erau obligați să introducă pe o bază de date, pe lângă informațiile comerciale legate de clienții lor, cele legate de viața lor privată", a afirmat postul de radio cehesc.

Este vorba de date legate de numărul de copii, cum își petrec timpul lober și situația lor financiară, potrivit Radiozurnal.

"Accesul la aceste informații introduse în baza de date CRM (Customer Relationship Management) este controlat doar de sediul (Huawei) din China", a afirmat unul dintre acești responsabili.

Reacționând la aceste informații, filiala Huawei din Cehia a afirmant că respectă reglementările generale legate de protecția datelor (GDPR).

Agenția cehă pentru securitate cibernetică a lansat în decembrie 2018 un avertisment legat de folosirea softurilor și echipamentelor Huawei, afirmând că acestea reprezintă o amenințare pentru securitatea țării. 

"Legile chinezești impun societăților private cu sediul în China să coopereze cu serviciile de informații", a precizat agenția cehă.

La începutul lui 2019, Direcția de impozite din Cehia a exclus Huawei de la o licitație de peste 20 de milioane de euro pentru crearea unui portal fiscal.

Administrația Trump militează pe lângă aliații săi să împiedice grupul chinez - unul dintre liderii mondiali în tehnologia 5G - să participe la construcția de rețele de telefonie mobilă 5G, dar europenii sunt divizați asupra acestui subiect.