4 greșeli de evitat atunci când cumperi piese online pentru mașina ta (P)
Mediul online a devenit un spațiu în care se poate vinde și cumpăra orice, iar comerțul pe internet nu mai constituie de mult o necunoscută pentru majoritatea dintre noi. Chiar dacă poate părea extrem de simplu să-ți cauți pe net produsul dorit și să îl comanzi direct de pe telefon sau laptop, există o serie de lucruri de care trebuie să ții cont pentru a nu risca să fii păcălit, mai ales dacă îți comanzi produse semnificative ca preț.
Piesele auto constituie o categorie aparte în multitudinea de obiecte pe care ți le poți cumpăra online, de aceea este necesar să dai dovadă de mai multă precauție atunci când îți achiziționezi ceva pentru mașină. Unele piese trebuie să aibă caracteristici speciale pentru a se potrivi perfect mașinii tale, altele costă destul de mult și nu vrei să constați că ai fost păcălit după ce ai și plătit o sumă considerabilă.
De aceea îți vom arăta care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac cumpărătorii de piese auto online, astfel încât să le poți evita la următoarea achiziție.
Prima ofertă nu e neapărat cea mai convenabilă
Dacă un vânzător îți apare în primele rezultate ale căutării pe net, nu înseamnă neapărat că are oferta cea mai bună pentru produsul pe care îl cauți. Să spunem că ai nevoie de o tăviță de portbagaj pentru Skoda Octavia 2 și tastezi acest produs în Google. Motorul de căutare îți oferă o listă cu cele mai sugestive rezultate, iar sfatul nostru este să consulți și sugestiile din partea de jos a listei și chiar din paginile următoare. Astfel, ai ocazia să compari prețurile și calitatea produselor oferite de diferiți producători, iar în final să faci alegerea cea mai potrivită pentru tine.
Încredere „oarbă” în vânzător
Atunci când ți se pare că ai găsit cea mai bună ofertă, cu un preț irezistibil și calitate super garantată, nu trebuie să te lași dus de val, plasând comanda fără să verifici vânzătorul. În primul rând, verifică dacă pe site sunt niște date de contact – un nume de persoană sau de firmă, o adresă, un număr de telefon – pentru că acesta este o primă dovadă că vânzătorul este unul serios. Apelează la site-urile cu mulți vizitatori și caută recomandările pe care le fac foștii clienți, pentru că astfel îți poți face o părere despre vânzătorul respectiv.
Comanda prin telefon
Dacă ai a găsit un site cu date reale de contact și îi telefonezi vânzătorului pentru a-i cere unele lămuriri, rezumă-te la atât și nu plasa comanda telefonic. E posibil ca interlocutorul să se ofere să îți preia comanda prin telefon, ca sa mai ușureze lucrurile, caz în care trebuie să refuzi, spunând că preferi să o plasezi on-line. Chiar dacă vânzătorul nu este rău intenționat, când faci o comandă telefonică, nu ai nicio dovadă că aceasta a fost înregistrată undeva, iar atunci e posibil să nu beneficiezi de nici un fel de garanție. Atunci când plasezi comanda online, aceasta rămâne înregistrată, iar tu ai dovada că piesa provine de la acel furnizor, căruia poți să i te adresezi în cazul în care apar probleme.
Piese noi, comandate doar pe baza modelului mașinii
Piesele auto trebuie să se potrivească perfect mașinii, iar cea mai bună garanție o ai atunci când le comanzi pe baza seriei de șasiu. Recomandarea este valabilă atunci când îți cumperi piese noi, pentru că seria de șasiu este instrumentul pe baza căruia furnizorul va găsi cel mai ușor piesa care se potrivește mașinii tale. Chiar dacă îi menționezi, modelul, anul de fabricație și motorizarea, există șanse ca piesa pe care o primești să nu fie exact ceea ce trebuie, iar atunci vei fi nevoit să o returnezi și să faci o nouă comandă, ceea ce înseamnă timp pierdut și bătaie de cap.
Prin urmare, nu trebuie să te grăbești atunci când cumperi o piesă și să ai răbdare pentru a analiza mai multe oferte, iar atunci când plasezi comanda, să te asiguri că vânzătorul este de încredere și i-ai oferit toate informațiile de care are nevoie pentru a-ți livra piesa dorită.