Turcia stinge "lumina" în România. Presiuni puternice pentru închiderea Universităţii Lumina
Prietenia veşnică se transformă în presiune veşnică. În 1934, România semna cu părintele Turciei, Kemal Ataturk, un tratat de prietenie veşnică. După 80 de ani, Ankara îşi arată din nou ambiţiile. Statul turc face presiuni pentru a închide reţeaua educaţională Lumina, pe baza unor presupuse legături cu Fethullah Gulen, rivalul lui Erdogan, transmite Realitatea TV.
În ultima lună, peste 90 de elevi turci au fost transferaţi de la şcolile turceşti la alte instituţii de învăţământ din România. Se întâmplă asta, se plâng părinţii, pentru că Ambasada Turciei face presiuni şi îi ameninţă că le anulează paşapoartele.
"Mai multor părinţi ne-au spus că din partea Ambasadei, este o presiune, altfel dacă nu mută copilul de la noi la o altă scoală se anulează paşaportul. Părinţii vin la noi plângând, copiii plângând că nu vor să se mute nici ei", spun oficialii reţelei educaţionale Lumina.
10 unităţi de învăţământ preuniversitar şi o universitate, care se presupune că ar fi finanţate de Fethullah Gulen, funcţionează în România.
Universitatea Lumina are unul dintre cele mai morderne campusuri din ţara noastră. Aici învaţă peste 300 de studenţi români şi străini. Instituţia şi-a deschis porţile în anul 2010 şi are în prezent patru programe de studii autorizate
A fost la un pas să fie închisă după ce ministrul Dezvoltării de la Ankara a transmis autorităţilor de la Bucureşti să aibă grijă cu şcolile clericului Fethullah Gulen, altfel România riscă să se confrunte cu aceleaşi probleme ca Turcia.
"A apărut o lege în Turcia în legătură cu anularea diplomelor, anularea echivalării diplomelor care sunt luate din România, ceea ce înseamnă că copiii care au terminat şcolile noastre si sunt în Turcia nu o să li se recunoască diplomeleŢ, spun reprezentanţii Lumina.
În faţa acestor presiuni, reprezentanţii instituţiei au transmis că se vor alătura unui consorţiu format din mai multe universităţi private.
Până obţin acreditarea din partea Ministerului Educaţiei, noul cadru le-ar permite turcilor să accepte şi studenţi străini, însă pe diploma de absolvire nu va mai scrie Universitatea Lumina, ci numele instituţiilor partenere!
Într-un răspuns adresat jurnaliştilor de la Realitatea TV, oficialii ambasadei resping aceste acuzaţii.
"Ambasada Turciei nu face presiune pe cetăţenii turci astfel încât aceştia să îşi retragă copiii de la școlile aparținând reţelei private Lumina. Afirmaţiile reprezentanţilor Lumina sunt false", spun oficialii Ambasadei.