MENIU

Schimbare ISTORICĂ: PETROM nu mai este cea mai mare companie din România UPDATE

Cine a detronat Petrom

Pentru prima dată de la înfiinţarea Petrom, o altă companie din România a reuşit să detroneze gigantul petrolier de pe prima poziţie a celor mai mari companii din ţară. Dacia este noul lider, potrivit unui document prezentat de Ziarul Financiar. Grupul OMV Petrom vine, însă, cu precizări de natură să repună lucrurile în ordine.

Automobile Dacia SA a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 18,4 miliarde de lei (4,16 mld. euro), în creştere cu 45% faţă de anul anterior, cel mai bun rezultat din istorie pentru fabrica de autoturisme de la Mioveni, care a ajuns în 2013 la o producţie record de 342.000 de maşini.

Cu acest rezultat, Dacia a depăşit pentru prima dată OMV Petrom SA, care a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 18,09 miliarde de lei (4,09 mld. euro), potrivit unui chestionar completat de compania petrolieră şi trimis către ZF.

Până în 2013 nicio altă companie nu a reuşit să ia faţa Petrom, de la înfiinţarea companiei, în topul celor mai mari jucători din economie.

Cifra de afaceri a Dacia a fost realizată în urma unei producţii record la nivelul anului 2013, cu 342.610 autoturisme asamblate la Mioveni, în creştere cu 16% comparativ cu 2012, fiind cel mai mare volum atins până acum de uzina românească.

Mai multe pe ZF.ro.

Punctul de vedere al PETROM cu privire la cifrele prezentate de Ziarul Financiar:

- pentru 2013, grupul OMV Petrom a raportat o cifra de afaceri la nivelde grup de 24,18 miliarde de lei, nivel cu 31% mai mare decat cifra deafaceri a Dacia SA;

- spre deosebire de o structura corporativa SA, grupul OMV Petrom isidesfasoara activitatile de la productie, pana la vanzare, prin mai multe companii

- cifra de 18,09 mld lei acopera doar oparte din activitatile grupului, realizate prin intermediul companiei OMV Petrom SA.

- OMV Petrom are un impact semnificativ in economia romaneasca, prin activitatile pe care le desfasoara, investitiile si contributiile la bugetul de stat - 4,5-5% impact direct, indirect si indus in PIB; 4,8-5% efect direct, indirect si indus in piata muncii; 11% din veniturile la bugetul de stat; 40% din necesarul de titei, produse petroliere si gaze.

Mai multe articole despre:
null