Risc de corupție la Hidroelectrica. "S-a deschis Cutia Pandorei. Apar alți băieți deștepți"
Fondul Proprietatea, care deține aproape 20% din acțiunile Hidroelectrica, trage un semnal de alarmă după ce Ministerul Energiei a propus noi contracte de mandat pentru membrii Consiliului de Supraveghere al companiei de stat.
Fondul Proprietatea isi exprima indignarea cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, se arată într-un comunicat trimis redacției Realitatea.net.
"Contractele de mandat propuse cresc in mod evident riscul unor potentiale practici corupte si abuzive, din cauza faptului ca elimina sau reduc substantial cateva dintre obligatiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevazute în contractul anterior", spun oficialii FP.
Potrivit noului contract propus, membrii Consiliului nu mai sunt răspunzători pentru respectarea obligațiilor de neconcurență, conflict de interese, abținerea de a solicita diverse servicii sau păstrarea confidentialității informațiilor obținute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. În opinia Fondului, acest lucru sporeste foarte mult riscul de coruptie in cea mai buna companie de energie a Romaniei, lucru ce i-ar putea afecta performantele prezente si viitoare.
"Noul contract de mandat creeaza un precedent extrem de periculos, permitand membrilor Consiliului sa detina pozitii in conducerea sau in consiliile altor companii energetice. Aceasta situatie deschide practic Cutia Pandorei si ridica ingrijorari serioase cu privire la determinarea si responsabilitatea de a actiona in cel mai bun interes al companiei si de a nu folosi pozitia de membru in Consiliul Hidroelectrica pentru a servi interese personale", a spus Greg Konieczny, CEO si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.
Comentând asupra implicațiilor aduse de schimbările în contractele de mandat, Johan Meyer, Co-CEO şi Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a adăugat: “Înțelegem că modificările Ministerului Energiei par a fi anume făcute pentru a permite unui membru propus pentru Consiliul Hidroelectrica să îşi accepte mandatul, după ce, în primă instanță, el a refuzat numirea din cauza conflictului de interese, întrucât deținea o funcţie similară în consiliul altei companii energetice. De asemenea, renunţarea la obligaţiile de neconcurenţă duce la înlăturarea altui caz flagrant de conflict de interese. În esență, modificarea va duce la tolerarea poziţiei altui membru al Consiliului ca director general adjunct al unei companii energetice, care este un competitor direct al Hidroelectrica. Nu poţi servi două sau mai multe interese divergente sau mai mulți ‘stăpâni’ în același timp.”
Aceste acțiuni extrem de grave pot afecta în mod negativ interesele Hidroelectrica şi ale acționarilor săi, lăsând ușa larg deschisă potențialelor practici de corupție şi apariției altor «băieţi deştepţi» care vor secătui resursele Hidroelectrica”, a concluzionat Greg Konieczny.
Hidroelectrica varsă 1 miliard de lei la pușculița Guvernului. Bani de investiții, ioc!
Hidroelectrica a anunţat plata integrală a dividendelor aferente exerciţiului financiar 2016 în valoare totală de 1,035 miliarde lei către cei doi acţionari, distribuite în funcţie de cota de acţiuni deţinută, Ministerul Energiei (80,05%) şi Fondul Proprietatea (19,94%).
"În conformitate cu Hotararea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor nr. 7 din data de 29.05.2017, prin care s-a aprobat repartizarea profitului pe baza prevederilor legislative in vigoare, Hidroelectrica anunta plata integrala a dividendelor aferente exercitiului financiar 2016 in valoare totala de 1.035.686.137 lei catre cei doi actionari, distribuite in functie de cota de actiuni detinuta: Ministerul Energiei 80,056099777% si „Fondul Proprietatea" S.A. 19,943900223%", se spune într-un comunicat al companiei.
Hidroelectrica, lider in producţia de energie electric şi principalul furnizor de servicii de sistem, companie de importanta strategica pentru siguranta Sistemului Energetic National, are astfel o contributie semnificativa la capitalul celor doi actionari si in acest an, se mai arată în comunicat.