MENIU

Reacţia preşedintelui Iohannis la Raportul MCV: "Un serios semnal de alarmă"

Preşedintele României, Klaus Iohannis, consideră că raportul MCV este "un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont"

Într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis îşi exprimă îngrijorarea faţă de raportul MCV.  

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare și verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției (MCV) reprezintă un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont. Dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiției vor continua în aceeași direcție ca și până acum, România va face pași înapoi în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției.

Președintele Klaus Iohannis împărtășește opinia Comisiei Europene conform căreia procesul de modificare a acestei legislații trebuie să fie unul cât mai transparent și cu luarea în considerare a poziției tuturor actorilor din sistemul judiciar.

De la raportul din luna ianuarie 2017, care a consemnat progresele semnificative înregistrate pe parcursul anului 2016, în cel publicat astăzi, Comisia Europeană arată că doar una dintre cele 12 recomandări este implementată satisfăcător și doar la alte 3 recomandări s-au înregistrat progrese reale. 

Comisia Europeană atenționează că impulsul pentru reforma sistemului judiciar a fost în general pierdut pe parcursul anului 2017 și a încetinit procesul de îndeplinire a recomandărilor, existând riscul repunerii în discuție a unor subiecte pe care raportul din luna ianuarie 2017 le-a considerat ca fiind implementate.
În cei zece ani care au trecut de la aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră a făcut progrese importante în domeniul justiției, progrese la care ultimele rapoarte MCV au făcut constant referire. În același timp, finalizarea monitorizării României prin acest mecanism depinde în mod direct de caracterul sustenabil și ireversibil al acestor reforme.

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției poate fi periclitat de acțiunile unor oameni politici care refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetățenilor și nu a unor interese partizane sau de grup.
Afectarea independenței sistemului judiciar și, în general, orice presiune sau încercare de a controla politic justiția, nu fac altceva decât să întoarcă România spre trecut.

Președintele Klaus Iohannis reiterează faptul că va uza de toate atribuțiile sale constituționale pentru a asigura independența justiției și un stat de drept funcțional. Aceasta este viziunea unei Românii europene puternice, susținută prin vot de milioane de cetățeni", se arată în comunicat.

Raportul MCV: Independența justiţiei, o sursă de îngrijorare. Toader: Evaluarea este pozitivă

Comisia Europeană a publicat astăzi raportul MCV pentru România. Deşi s-au înregistrat unele progrese, Comisia Europeană precizează că "provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare".Astfel, către sfârșitul anului 2018, CE va evalua din nou progresele realizate de România în domeniul judiciar. Ministrul Justiţiei spune însă că raportul este unul pozitiv, constatându-se progresele înregistate în privinţa majorităţii recomandărilor.

Tudorel Toader a afirmat că raportul MCV constată progresele înregistate în privinţa majorităţii recomandărilor.

"Raportul Comisiei pune accentul în prezent pe confirmarea rezultatelor, aspect care nu figurează în textul recomandărilor din ianuarie 2017, adăugându-se aşadar cerinţe noi", a spus ministrul Justiţiei.

În aceea ce priveşte numirile de procurorii, Toader a spus că CE se referă la proiectele aflate în dezbatere parlamentară nu la proiecte legislative adoptate. "Raportul se referă la soluţii legislatie care sunt în dezbatere parlamentare", a spus acesta.

Ministrul Justiţiei a mai spus că implementarea strategiei naţionale anti-corupţie a fost dinamizată. Acesta a mai spus că MCV-ul şi-a atins parţial scopul şi că urmează să îşi atingă integral scopul pe parcursul anului 2018, urmând ca mecanismul Comisiei Europene ar urma să fie înlocuit printr-un mecanism intern preventiv.

"Cerem tuturor autorităţilor implicate o cooperare constituţională loială, dezbateri reale pe necesităţile sistemul judiciar, sens în care vom intensifica dialogul instituţional", a precizat ministrul Justiţiei, adăugând că se vor stabili termene de răspuns pentru partenerii instituţionali implicaţi în indeplinirea recomandărilor.

"Avem acest MCV de 10 ani. Este un proces de durată cu recomandări care au fost schimbate pe parcurs. S-au constatat evoluţii ireversibile, nu s-au înregistrat regrese în atingerea standardelor de indeplinire a recomandărilor", a mai spus Tudorel Toader. 

"Pachetul de legi nu a trecut de prima comisie darămită să ajungă la promulgare şi publicare, numai forma finală a legii ne va permite o evaluare a incidenţei prevederilor legilor justiţiei", a precizat Toader.