MENIU

Război în Ucraina - Ziua 266 - NATO, întâlnire de urgență - Polonia retrage activarea Articolului 4. Care este poziția Americii - LIVE TEXT

Razboi în Ucraina

Ruşii sunt acuzaţi că au expediat 100 de rachete în toată Ucraina. Două explozii au avut loc în satul polonez Przewodow, din comuna Dołhobyczów, aflat la 10 km de graniţa cu Ucraina. Autorităţile au confirmat că două persoane, fermieri, au murit, în urma a două explozii care au lovit un hambar cu cereale, scrie ziarul local Kurier Lubelski. Imediat, Polonia a convocat Consiliul de Securitatea, condus de preşedintele Andrzej Duda şi de prim-ministrul Mateusz Morawiecki. La final, oficialii de la Varşovia au anunţat că pun armata în alertă maximă şi au decis să invoce Articolul 4. Miercuri, a anunțat că retrage cererea legată de Articolul 4. Potrivit Tratatului NATO, Articolul 4 prevede: întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Biden: Este "puţin probabil" ca o rachetă care a ucis două persoane în Polonia, ţară membră NATO, să fi fost lansată din Rusia

UPDATE 00.00 - Pentagonul califică recentele atacuri rusești cu rachete drept „crime de război”.

"Atacarea deliberată a rețelei electrice civile, provocând daune colaterale excesive și suferințe inutile populației civile, este o crimă de război", a declarat generalul Milley în cadrul unei conferințe de presă alături de secretarul apărării Lloyd Austin.

UPDATE 23.00 - Volodimir Zelenski recunoaște că a primit semnale că președintele rus ar fi fost dispus la demararea de negocieri. „Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe”, a spus Zelenski reporterilor la Kiev. 

Ucraina și Rusia au purtat discuții de pace în faza incipientă a războiului pe scară largă, dar nu s-a obținut niciun rezultat. Ucraina a declarat că negocierile cu Rusia sunt imposibile până la o retragere militară completă de pe teritoriul său. Președintele Volodimir Zelensk a spus că ar fi deschis la idee doar dacă Putin nu va mai fi la putere.

UPDATE 22.00 - Rusia intră în recesiune la nouă luni de la începerea ofensivei din Ucraina-„Sancțiunile sunt foarte puternice”.

Rusia a intrat tehnic în recesiune la aproape nouă luni de la începutul ofensivei militare din Ucraina, cu o scădere a produsului intern brut (PIB) de 4% în trimestrul al treilea, potrivit unei prime evaluări publicate miercuri, informează AFP.

UPDATE 21.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, citat de agenția de presă Interfax Ucraina, că nu are nicio îndoială că explozia din Polonia care a ucis două persoane nu a fost cauzată de o rachetă ucraineană.

UPDATE 20.00 - Casa Albă „nu a văzut nimic care să contrazică” ipoteza, înaintată de Varșovia, potrivit căreia racheta căzută în Polonia provine, „potrivit tuturor probabilităților,” de la apărarea antiaeriană ucraineană, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate, Adrienne Watson, relatează AFP.

„Aceasta fiind spuse, oricare ar fi concluziile finale, este clar că Rusia este în cele din urmă responsabilă pentru acest incident tragic” din cauza atacurilor sale împotriva infrastructurii civile ucrainene, a spus ea într-o declarație, adăugând: „Ucraina a avut și are dreptul de a se apăra.”

UPDATE 19.00 - Armata belarusă, aliată Moscovei, a declarat că a doborât miercuri o dronă ucraineană de recunoaștere la granița dintre cele două țări, unde tensiunea a rămas ridicată de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lui februarie, parțial din Belarus, relatează AFP.

UPDATE 18.00 - Ministerul rus al Apărării dă asigurări miercuri că nu a efectuat niciun atac la Kiev marţi şi că distrugerile constate în capitala Ucrainei au fost cauzate de apărarea antiaeriană ucraineană, relatează AFP.

Toate distrugerile din cartierele locuite din capitala ucraineană sint rezultatul direct al căderii şi autodistrugerii rachetelor antiaeriene lansate de către Forţele ucrainene”, afirmă într-un comunicat ministerul rus

Ministerul rus al Apărării anunţă totodată că a distrus toate ţintele sale în timpul atacurilor ruse de marţi în tot restul ţării.

UPDATE 17:00 - Situație disperată în Mariupol. Rușii acționează fără nicio milă în continuare în cel mai devastat oraș de la începutul războiului din Ucraina. Cei aproape 100.000 de oameni care au rămas în orașul capturat de ruși cer ajutor prin mesaje scrise pe zidurile ruinelor clădirilor bombardate și pe trotuare. Aceștia sunt ținuți ostatici de ruși, comentează jurnalistul ucrainean Mykola Osychenko. Șeful Administrației militare Donețk spune că „în Mariupol, la iarnă, oamenii nu vor avea căldură, curent sau apă”, potrivit consilierului ucrainean Anton Gerashchenko, fost ministru adjunct de Interne. Până la contraofensiva începută de ucraineni, în septembrie, aproape tot atâția oameni fuseseră uciși în cele opt luni de blocadă aproape totală a rușilor - peste 90.000.

Cold hell in Mariupol: people are desperate and begging for help.

About 100,000 people remain in city - Russia is basically holding them hostage.

This winter in Mariupol people won\"t have heat, electricity or running water - head of Donetsk military admin.

📹: Mykola Osychenko pic.twitter.com/uHPM9tCwGl

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 16, 2022

UPDATE 16:25 - Ucraina solicită de urgență accesul reprezentanților săi la locul exploziei din Polonia.

Ucraina solicită acces imediat la locul exploziei reprezentanților Ministerului Apărării și Serviciului de Frontieră de Stat, a declarat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, pe  Twitter .

UPDATE 13:55 - Papa Francisc a condamnat, miercuri, cel mai recent val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei şi a cerut o încetare a focului pentru a se evita riscul unei escaladări a conflictului, conform Reuters.

UPDATE 13:41 - Un colonel rus, implicat în războiul din Ucraina, a fost găsit mort în biroul său după ce a fost împușcat în piept. Rușii, însă, spun că s-a sinucis.

Colonelul Vadim Boyko, în vârstă de 44 de ani, care a fost implicat în campania de mobilizare parțială, a fost împușcat de mai multe ori, potrivit The Sun.

UPDATE 12:00 - Poliția poloneză a publicat o imagine în care zona unde a lovit racheta - un crater - este securizată.

W #Przewodów, gdzie doszło do wybuchu policjanci od początku zdarzenia zabezpieczają teren. Policyjni eksperci m. in. z @CBSPolicji, #CLKP, Biura Kryminalnego @PolskaPolicja wspólnie z innymi służbami szczegółowo wyjaśniają okoliczności zdarzenia i zabezpieczają dowody. pic.twitter.com/ohBP0rT4u7

— Polska Policja 🇵🇱 (@PolskaPolicja) November 16, 2022

UPADTE 10:30 Un avion NATO care survola spaţiul aerian polonez a urmărit traiectoria rachetei care a explodat pe teritoriul Poloniei și a omorât 2 oameni, a relatat miercuri CNN, citând un responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice care a ținut să-și păstreze anonimatul.

UPADTE 9:30 Rusia dezminte faptul că a tras vreo rachetă rusească către Polonia și vorbește de ”provocări”, după ce Kievul a acuzat în mod direct Moscova că a ucis doi cetăţeni polonezi. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că incidentul a fost distorsionat cu bună-știință, pentru a "escalada situația". 

UPDATE 9:00 - Întâlnire crucială a membrilor NATO, convocată de Polonia după ce două rachete de producție rusească au căzut pe teritoriul său! Aliații se întâlnesc astăzi să dezbată dacă se impune sau nu să răspundă atacului de seara trecută. 

UPDATE 8:30 - Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că respectă declarația Rusiei potrivit căreia rachetele rusești nu au lovit teritoriul polonez. Liderul de la Ankara crede că Moscova nu a avut „nimic de-a face cu asta", informează Reuters.

"Faptul că Rusia a spus că acest lucru nu are nicio legătură cu ei și faptul că președintele american Joe Biden a spus că aceste rachete nu sunt fabricate de Rusia arată că acest lucru nu are nicio legătură cu Rusia", a declarat Erdogan într-o conferință de presă în timpul summitului G20 din Bali, Indonezia.

UPDATE 7:45 - Un avion de recunoaștere al NATO aflat în misiune în spațiul aerian polonez a reperat zborul rachetei care a căzut marți în estul țării, transmite, citând un oficial al alianței care a preferat anonimatul, CNN, citat de BBC.

Potrivit televiziunii americane, avionul, care se afla pe cerul Poloniei, a observat evenimentele din Ucraina. De la începutul războiului rusesc la scară largă împotriva Ucrainei, astfel de zboruri au fost efectuate în mod regulat. Sursa din cadrul NATO nu a spus cine a lansat această rachetă și nici de unde anume a zburat.

Informațiile colectate, inclusiv urma rachetei lăsată pe radar, au fost împărtășite cu NATO și Polonia, a precizat el.

UPDATE 7:00 - Biden: Este "puţin probabil" ca o rachetă care a ucis două persoane în Polonia, ţară membră NATO, să fi fost lansată din Rusia/ Polonia a confirmat faptul că acesta este de fabricaţie rusă, dar nu a precizat locul de unde a fost lansată
Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că este "puţin probabil" ca o rachetă care a ucis două persoane în Polonia, ţară membră NATO, să fi fost lansată din Rusia, dar a promis sprijin pentru ancheta privind rachetă pe care polonezii au numit-o "de fabricaţie rusească".

Biden a vorbit după ce a convocat miercuri dimineaţă, în Indonezia, o reuniune "de urgenţă" a liderilor G7 şi NATO pentru consultări privind atacul care a ucis două persoane în partea de est a Poloniei, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

"Există informaţii preliminare care contestă acest lucru", a declarat Biden reporterilor când a fost întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia. "Este puţin probabil, luând în considerare liniile traiectoriei, că a fost trasă din Rusia, dar vom vedea".

Nu a fost imediat clar dacă Biden sugera că racheta nu ar fi fost deloc lansată de Rusia. Ucraina încă mai păstrează stocuri de armament de producţie ex-sovietică şi rusă, inclusiv sistemul de rachete de apărare aeriană S-300.

Preşedintele american, care a fost trezit peste noapte de personal ca urmare a incidentului grav din Polonia, în timp ce se afla în Indonezia pentru summitul G20, l-a sunat miercuri dimineaţă pe preşedintele polonez Andrzej Duda pentru a-şi exprima "profundele condoleanţe" pentru pierderea de vieţi omeneşti. Biden a promis pe Twitter "sprijinul deplin al SUA pentru ancheta poloneză şi asistenţă în cadrul acesteia" şi "a reafirmat angajamentul de fier al Statelor Unite faţă de NATO".

Ce este articolul 4 şi când a mai fost invocat

Potrivit Tratatului, Articolul 4 prevede: întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Sistemul decizional al Alianţei Nord-Atlantice include activarea formatului de consultări, în baza Articolului 4, pe fondul apariţiei unei situaţii de criză care ar putea afecta spaţiul nord-atlantic.

Toate deciziile în cadrul NATO sunt luate prin consens, după discuţii şi consultări între statele membre. Acest tip de consultări, ce reprezintă parte a cadrului decizional central al Alianţei, conferă statelor membre oportunitatea schimbului de opinii şi informaţii şi de abordare a chestiunilor prioritare pentru obţinerea unui acord şi adoptarea paşilor de urmat în planul concret al acţiunii.

Consultările se pot desfăşura pe totalitatea subiectelor de interes pentru Alianţă, inclusiv pe marginea activităţilor curente ale organizaţiei, faţă de obiectivele sale principale şi în ce priveşte rolul său fundamental - apărarea colectivă a tuturor statelor sale membre.

Formatul consultărilor întăreşte rolul dimensiunii politice a NATO, oferind statelor membre cadrul necesar exprimării opiniilor şi poziţiilor oficiale. Totodată, oferă NATO un rol activ la nivelul diplomaţiei preventive prin furnizarea mijloacelor de sprijinire a evitării unui conflict, conform informaţiilor de pe site-ul oficial al NATO.

După invocarea prevederilor Articolului 4, statele se reunesc în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, forul decizional principal al organizaţiei.

Acest articol a fost invocat de Turcia în mai multe rânduri, dar şi de Polonia în 2014 după prima invazie rusescă în Ucraina.

România a cerut alături de alte state în februarie activarea Articolului 4 al NATO ca urmare a atacului Rusiei asupra Ucrainei.

UPDATE 02:00 - Casa Albă: Biden a vorbit cu Stoltenberg
Preşedintele american Joe Biden a vorbit cu Jens Stoltenberg, şeful NATO.

UPDATE 01:40 - Reuniunea de urgenţă a ambasadorilor NATO are loc astăzi
Ambasadorii NATO vor participa astăzi la o întâlnire de urgenţă privind Polonia, a fost anunţat de un purtător de cuvânt al Alianţei, după ce Varşovia a declarat că evaluează activarea articolului 4 din tratatele NATO , are prevede că atunci când o ţară membră se simte ameninţată, iniţiază consultări cu alţi aliaţi.

UPDATE 01:35 Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU are loc astăzi
Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune cu privire la Ucraina astăzi, la 15:00, ora locală, ora 22:00, ora României, informează ONU. Vestea vine după ştirile despre presupuse rachete ruseşti în Polonia.

UPDATE 01:30 - Polonezii n-au dubii: racheta ucigaşă aparţine Rusiei
Ministrul Justiţiei polonez, Zbigniew Ziobro, a declarat că racheta rusă a fost cauza exploziilor de la Przewodow.

UPDATE 01:00 - Procurorul general al Poloniei, Zbigniew Ziobro, i-a cerut procurorului naţional să supravegheze personal ancheta privind explozia de la Przewodów şi moartea a doi cetăţeni polonezi
La faţa locului lucrează o echipă de procurori împreună cu serviciile şi experţii supravegheaţi de către aceştia.

UPDATE 00.30 Ambasadorul rus a fost convocat la Ministerul Polonez de Externe, a informat ministerul
Polonia, alături de ţările baltice Lituania Letonia şi Estonia, a fost poate cea mai vehementă ţară când a venit vorba să i se opună Rusiei, cu declaraţii, dar şi cu armanent oferit Ucraina.

În repetate rânduri, preşedintele Volodimir Zelenski a considerat Polonia drept un „prieten” şi „un mare aliat”.

După ce rachete au picat în Polonia, marţi seară, oficialii ucraineni au susţinut, fără argumente însă, că este vorba despre un atac premeditat al Rusiei, încercând să implice NATO în război.

Reacţia Moscovei a fost tot timpul de negare a faptului că rachetele îi aparţin.

Prin declaraţiile a 3 oficiali, preşedintele, premierul şi ministrul Apărării, România a reacţionat la puţin timp după producerea incidentului cu cuvinte de susţinere pentru Polonia.

Mai multe articole despre:
Razboi in Ucraina polonia biden putin