MENIU

Răsturnare de situație în Rusia: Vladimir Putin nu ar fi ordonat asasinarea lui Navalnîi

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Preşedintele rus Vladimir Putin probabil că nu a ordonat asasinarea opozantului politic Aleksei Navalnîi, dezvăluie sâmbătă cotidianul de afaceri The Wall Street Journal (WSJ), care citează surse apropiate agenţiilor americane de informaţii.

 

Principalul opozant al liderului de la Kremlin, încarcerat în regiunea arctică Iamal-Neneţia, a murit în detenţie în februarie, la vârsta de 47 de ani.

Susţinătorii săi, classaţi de către autorităţile ruse drept ”extremişti”, l-au acuzat atunci pe Vladimir Putin de comandarea asasinării acestuia şi au anunţat că vor aduce probe în susţinerea acestor acuzaţii.

Kremlinul dezminte orice implicare a statului rus în acest deces.

Vladimir Putin a catalogat luna trecută drept ”tristă” dispariţia lui Aleksei Navalnîi şi a anunţat că acceptase principiul unui schimb de deţinuţi în care era implicat şi opozantul său politic, înainte de moartea acestuia în detenţie.

Maria Pevcih, o apropiată a lui Aleksei Navalnîi, dezvăluia în februarie că opozantul era pe punctul de a fi eliberat într-un schimb de deţinuţi, cu condiţia să nu mai revină niciodată în Rusia.

The Wall Street Journal, care citează surse anonime apropiate dosarului, dezvăluie sâmbătă că agenţiile americane de informaţii au ajuns la concluzia că Vladimir Putin probabil nu a ordonat asasinarea lui Alekei Navalnîi.

INFORMAŢIII CLASIFICATE

Ziarul scrie că Washingtonul nu l-a exonerat, cu toate acestea, pe preşedintele rus de orice responsabilitate în moartea lui Aleksei Navalnîi.

WSJ scrie că Statele Unite consideră că Aleksei Navalnîi era ţinta autortiţilor ruse de ani de zile, că a fost încarcerat pe baza unor acuzaţii percepute de Occident ca motivate politic şi că acesta acesta a fost otrăvvit în 2020 cu un agent neurotoxic de tip noviciok.

Kremlinul dezminte orice implicare a statului rus în această otrăvire.

WSJ citează surse care declară că această concluzie a fost ”larg acceptată în interiorul comunităţii de informaţii şi împărtăşită de mai multe agenţii, inclusiv CIA (Central Intelligence Agency, Agenţia centrală americană de Informaţii), Biroul Directoarei Informaţiilor naţionale (ODNI) şi Divizia de informaţii a Departamentului de Stat”.

Concluziile americane au la bază mai multe informaţii, unele clasificate, şi analiza datelor publice, scrie ziarul.

Mai multe articole despre:
vladimir putin