Puterile sporite ale Secției Speciale, declarate neconstituționale de judecătorii CCR, printre care și fostul șef al SIIJ
Curtea Constituțională (CCR) a decis marți, cu majoritate de voturi, că anumite prevederi din Legea de organizare judiciară referitoare la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) sunt neconstituţionale. Astfel că Secția Specială de anchetare a magistraților nu poate retrage căile de atac deja formulate în fața instanței, iar procurorul-șef al Secției nu poate fi considerat întotdeauna procuror ierarhic superior.
Decizia vine în urma admiterii unei excepții de neconstituționalitate, ridicate de Înalta Curte de Casație și Justiție, formulate împotriva articolelor din legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care privesc înființarea și funcționarea SIIJ.
Menționăm că unul dintre judecătorii constituționali care au analizat sesizarea Înaltei Curți este chiar fostul șef al Secției Speciale - Gheorghe Stan. Acesta a condus, din ianuarie 2019, alături de Adina Florea, Secţia specială pentru investigarea magistraţilor și a fost procuror-adjunct al Inspecţiei Judiciare. El a devenit judecător al CCR pe 18 iunie 2019, după votul primit în Parlament.
„Dispoziţiile legale criticate atribuie SIIJ un statut special, preeminent faţă de celelalte structuri de parchet din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Secţia Judiciară) şi, totodată, o poziţie supraordonată în ierarhia Ministerului Public, cu încălcarea art.132 din Constituţie, care consacră principiul controlului ierarhic în cadrul acestei autorităţi publice”, explică judecătorii CCR, în comunicatul de presă publicat marți.
Conform CCR, este neconstituţional alineatul conform căruia orice referire la „procuror ierarhic superior” din Codul de procedură penală sau din alte legi vizează procurorul-şef al Secţiei, „inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia”, în cauzele înregistrate pe rolul unui anumit parchet.
Curtea a constatat că este neconstituţională şi prevederea care permite SIIJ exercitarea şi retragerea căilor de atac în cauzele de competenţa sa, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitiv anterior operaţionalizării acesteia.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Reamintim că Guvernul a decis desființarea Secției Speciale la sfârșitul anului trecut. Deocamdată, OUG de desființare a SIIJ a fost respinsă de deputați în urmă cu o săptămână, urmând să fie dezbătută în Senat, for decizional in acest caz.