Protest la Ministerul Muncii din cauza unei decizii a Guvernului: 2.000 de oameni rămân pe drumuri
Aproximativ 100 de persoane cu dizabilități și susținători ai acestora au protestat marți, începând cu ora 12.00, în fața Ministerului Muncii față de intrarea în vigoare a Ordonanței de urgenta 60/2017 care desființează peste 700 unități protejate autorizate (UPA) pentru persoanele cu dizabilități și care ar duce la rămânerea pe drumuri a 2.000 de oameni angajate în aceste unități.
Persoanele cu dizabilități sunt nemulțumite deoarece Ordonanța de urgenta 60/2017 anulează începând cu 1 septembrie posibilitatea de achiziție a produselor și serviciilor realizate de persoanele cu dizabilitati din UPA, iar angajatorii care nu respectă procentul de 4% salariați cu dizabilitati au obligația de a plati o taxa la bugetul de stat, dubla fata de cea din prezent.
"Ca urmare, unitățile protejate își pierd contractele, iar 2000 persoane cu dizabilități angajate în aceste structuri rămân pe drumuri de la o zi la alta....În schimb statul colectează 500 milioane de lei anual din așa numita taxa de handicap (sistemul de cota, cum mai este el cunoscut in Europa)", se spune într-un comunicat de presă al Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.
Ministerul Muncii atacă "patronii fără handicap" ai Unităților Protejate Autorizate
Unitățile protejate autorizate (UPA) pentru persoanele cu dizabilitati sunt unități economice care beneficiau de posibilitatea ca produsele sau serviciile lor să fie cumpărate de angajatorii cu peste 50 angajați care nu angajează suficiente persoane cu dizabilități în raport cu procentajul minim obligatoriu de 4%, cerut de lege.
„Oamenii aceştia nu vor să devină asistaţi sociali sau cerşetori. Guvernul României a rămas surd la toate apelurile noastre de a nu vota prevederile acestei ordonanţe, fără o perioada tranzitorie şi fără măsuri de suport pentru angajatorii de persoane cu dizabilităţi. Prin urmare, de la 1 septembrie, angajaţii cu dizabilităţi îşi vor pierde locurile de muncă, pentru că unităţile protejate autorizate, lipsite de orice facilitate fiscală sau economică, vor intra în faliment. Instituţiile publice şi private cu peste 50 de angajaţi care nu au 4% persoane cu dizabilităţi, vor plăti o taxă lunară dublă la buget- egală cu salariul minim brut pe economie x numărul de persoane cu dizabilităţi neangajate (în raport cu acest procent minim). Bugetul României va fi astfel mai plin cu circa 500 de milioane de euro anual", se mai spune în comunicatul de presă al persoanelor cu dizabilități.
Ministerul Muncii a transmis presei un punct de vedere ca urmare a protestului declanșat de persoanele cu dizabilități, nemulțumite de schimbarea legii referitoare la obligația angajatorilor de a cumpăra produse de la Unitățile Protejate Autorizate. Ministerul precizează că scopul ordonanței controversate (60/2017) este de a stimula angajarea a cât mai multe persoane cu handicap, însă nu răspunde concret acuzațiilor aduse de asociațiile persoanelor cu dizabilități.
Ministerul Muncii se apără spunând că Guvernul României "nu a adoptat niciun act normativ prin care Unitățile Protejate Autorizate (UPA) să fie desființate și nici nu a îngrădit accesul acestora la contracte rezervate cu instituțiile de stat".
Din argumentele invocate de Ministerul Muncii se înțelege, însă, exact contrariul. Anterior Ordonanței nr. 60/2017, instituțiile cu peste 50 de lucrători care nu angajau cel puțin 4% persoane cu handicap puteau opta în a plăti 50% din salariul minim brut pe țară, aferent numărului de persoane cu dizabilități neangajate, către stat sau a cumpăra produse de la Unitățile Protejate Autorizate.
După intrarea în vigoare a ordonanței (1 septembrie 2017), angajatorii nu mai au varianta de a ocoli plata taxelor prin subterfugiul de a cumpăra produse de la Unitățile Protejate Autorizate. În schimb, cei care nu vor respecta legea celor 4% angajați cu dizabilități vor plăti taxe duble.
"Menirea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 60/2017, pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, este tocmai aceea de a stimula angajarea a cât mai multe persoane cu handicap, atât în sectorul public, cât și în cel privat, prin creșterea obligației de plată, de la 50% la 100% din salariul minim brut pe țară, pentru fiecare persoană cu handicap neangajată, de către angajatorii care au mai mult de 50 de angajați, în cazul în care aceștia nu angajează cel puțin 4% persoane cu dizabilități din numărul total de lucrători", se spune în comunicatul Ministerului Muncii.