Premieră la baza Mihail Kogălniceanu: Operaţiuni de asalt cu faimoasele elicoptere Black Hawk
Premieră la baza militară Mihail Kogălniceanu din Constanţa. Militarii români şi cei americani au participat la un antrenament comun pentru operaţiuni de asalt cu faimoasele elicoptere Black Hawk.
Pentru aceşti soldaţi români, exerciţiul de la baza militară Mihail Kogălniceanu seamănă cu prima zi de şcoală. Cei mai mulţi dintre ei nu au luat niciodată contact cu faimoasele elicoptere Black Hawk.
"Soldaţii români se descurcă bine, au pornit cu dreptul. Chiar voiau să se antreneze, să se obişnuiască cu aparatul. Deci, când va fi nevoie se vor descurca chiar bine", a afirmat Luisana Dejesus, sergent.
După ce s-au familiarizat cu elicopterul Black Hawk, militarii români s-au îmbarcat pentru a începe misiunea. Trei aparate de zbor s-au îndreptat spre Babadag, la 60 de kilometri depărtare, iar apoi au revenit la Mihail Kogălniceanu.
"Mă simt grozav să mă întâlnesc cu soldaţii români. Este un lucru grozav, o ocazie foarte bună să colaborăm şi să întărim relaţiile dintre noi", a spus James Bates, căpitan.
"Este o oportunitate deosebită pentru noi să lucrăm cu partenerul american. Cu siguranţă, de acum înainte vom repeta acest tip de exerciţii", a precizat Samir Serigament, sergent.
Aceasta a fost pentru prima dată când elicopterele Black Hawk, folosite ani buni în teatre de operaţiuni precum cele din Irak şi Afganistan, au ajuns la Mihail Kogălniceanu.
Elicopterele americane de tip Black Hawk sunt unele dintre cele mai performante din lume. Americanii au trimis în România cinci pentru a le da asigurări aliaţilor români şi pentru a descuraja orice posibil inamic.
Unul dintre piloţii acestor elicoptere este Istvan Kurunczi, un american cu origini româneşti. El le-a explicat soldaţilor români de ce consideră acest elicopter cel mai bun din lume.
"Eu sunt părtinitor, pentru că sunt pilot de Black Hawk, aşa că bineînţeles că spun că sunt cele mai bune. Aş spune că este coloana vertebrală a aviaţiei militare. El este proiectat să transporte şi să scoată trupele din zonele de luptă sau în cazuri umanitare. De asemenea, este bun pentru evacuarea răniţilor", a spus acesta.
Elicopterele americane din România fac parte din operaţiunea Atlantic Resolve, ca parte a angajamentului Statelor Unite în asigurarea flancului estic al NATO.