MENIU

Pensii speciale pentru jurnalişti şi militari. CE SUME sunt acordate prin noua lege

Pensii speciale

De sâmbătă, 7 mai, noi categorii de persoane vor putea beneficia de pensii speciale

Două noi categorii de pensionari vor putea beneficia, la cerere, de o indemnizaţie lunară specială, aşa cum prevede un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare sâmbătă.

Legea nr. 83/2016 pentru completarea Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 341 din 4 mai şi va intra în vigoare sâmbătă, potrivit AvocatNet.ro.

Jurnaliştii şi militarii ieşiţi la pensie, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, vor putea să primească, la cerere, o indemnizaţie lunară.

"În înţelesul legii, prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică", scrie în noua lege, cu precizarea că indemnizaţia este acordată, mai exact, pensionarilor din sistemul public.

Această prevedere nu este inclusă în prezent în Legea nr. 8/2006, ci în normele sale de aplicare, acolo unde jurnaliştii nu sunt trecuţi pe listă.

Conform expunerii de motive ce a însoţit Legea nr. 83/2016 în forma sa de proiect, Academia Română consideră actul jurnalistic ca fiind unul de creaţie, atunci când produsul jurnalistic este de calitate şi respectă deontologia profesiei. Acesta este motivul pentru care parlamentarii au propus acordarea indemnizaţiei şi pentru jurnalişti.

Cuantumul indemnizaţiei speciale reprezintă, potrivit Legii nr. 8/2006, echivalentul a 50% din pensia cuvenită sau aflată în plată la data solicitării. Totuşi, limita maximă a acesteia este echivalentul a două salarii de bază minime brute.

În prezent, salariul minim brut este de 1.250 de lei, ceea ce înseamnă că indemnizaţia specială este de cel mult 2.500 de lei. De exemplu, dacă un pensionar primeşte în prezent o pensie de 1.000 de lei, indemnizaţia suplimentară este de 500 de lei, ceea ce înseamnă un cuantum total de 1.500 de lei pe lună.

Mai multe articole despre:
pensii speciale