O ameninţare gravă pândeşte Europa. "ALERTĂ MAXIMĂ", spune reprezentantul OMS pentru România
Europa este în alertă maximă în ceea ce priveşte răspândirea poliomielitei din cauza scăderii vaccinărilor, apariţiei unor cazuri în zone de conflict şi circulaţiei virusului în Asia, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
"Din cauza conflictului din Siria, relativ aproape de noi, din cauza scăderii vaccinărilor şi problemelor din Ucraina, din cauza circulaţiei virusului în Asia - Pakistan şi a faptului că virusul a fost găsit liber circulând în apele reziduale în Israel, suntem în alertă maximă.
Avem câteva ţări, care ne înconjoară, care nu mai sunt capabile să mai menţină, în acest moment, un nivel mare de vaccinare", a declarat, reprezentantul OMS pentru România, Victor Olsavsky, la conferinţa dedicată Săptămânii Internaţionale a Vaccinării.
Acesta a precizat că, pentru prima dată în mulţi ani, există un risc real ca această cumplită boală paralitică să revină pe continentul european, după ce poliovirusul a reapărut în Israel şi Siria şi date fiind slăbiciunile din sistemul de apărare european anti-poliomielită, volumul uriaş de călătorii între Europa şi Israel şi milioanele de refugiaţi care părăsesc Siria, autorităţile cred că există un risc real de apariţie a unei epidemii în Uniunea Europeană, a mai spus reprezentantul OMS pentru România.
În octombrie 2013, OMS a raportat un grup de cazuri de paralizie acută flască - un simptom clasic al poliomielitei - într-o regiune supusă conflictului situată în estul Siriei. Autorităţile siriene au confirmat două cazuri de poliomielită, iar pe 29 octombrie 2013, OMS a confirmat 10 cazuri. Cazurile se datorează, cel mai probabil, reducerii masive a nivelului de imunizare a copiilor din Siria din cauza războiului aflat în desfăşurare.
În Israel, nivelul imunizării copiilor este ridicat, însă în 2013 a fost descoperit poliovirusul în apa uzată din mai multe oraşe din sudul Israelului. Virusul a fost detectat totodată pe Malul de Vest şi în Gaza. Israelul a identificat, până la sfârşitul lui 2013, 42 de persoane care răspândesc poliovirusul prin fecale. Niciuna dintre acestea nu prezenta simptomele paraliziei şi toate au fost vaccinate cu vaccin polio inactivat (VPI), care este folosit în imunizările de rutină şi care protejează de toate tulpinile, a explicat Victor Olsavsky.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat în 2002 că regiunea europeană, ce cuprinde 53 de ţări, din Portugalia până în Rusia, este liberă de poliomielită.
Citeşte mai mult pe http://www.descopera.ro.