Nu banii, ci educaţia te ajută să trăieşti mai mult! Care e legătura între IQ şi sănătate
Multă vreme s-a crezut că oamenii educaţi din ţările civilizate trăiesc mai mult din cauza faptului că au acces mai uşor la resurse financiare. Nu este doar atât: dezvoltarea inteligenţei prin educaţie influenţează în mod direct speranţa de viaţă.
Un studiu revoluţionar confirmă că educaţia joacă un rol fundamental în determinarea sănătăţii, spune Rüdiger Krech de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
"Unii profesionişti din domeniul medical s-ar putea să nu agreeze studiul nostru. Ideea este că investiţii mai eficiente în domeniul sănătăţii se pot face dând bani educaţiei decât spitalelor de înaltă tehnologie", a declarat Wolfgang Lutz, cercetător din Viena, unul dintre autorii studiului.
Când ţările se dezvoltă economic, oamenii trăiesc mai mult. Experţii în dezvoltare au fost convinşi până acum că acest fapt se datorează bugetului mai consistent acordat sănătăţii.
Studiul realizat de Lutz demonstrează că educaţia are un rol mai important şi mai direct decât se credea, potrivit New Scientist.
Oamenii mai educaţi tind să trăiască mai mult decât compatrioţii cu studii limitate. Cum s-a explicat asta până acum: cei educaţi au mai mulţ bani şi pot să aibă grijă mai bine de sănătate lor.
Wolfgang Lutz de la International Institute for Applied Systems Analysis din Viena au analizat o bază de date uriaşă din 174 de ţări, din 1970 până în 2010.
Relaţia dintre longevitate şi anii de şcoală este mai strânsă decât se ştia până acum, spun autorii studiului.
Savanţii au pus toatele elementele într-un model matematic şi au ajuns la concluzia că diferenţele de educaţie au prezis într-un mod mai direct speranţa de viaţă decât nivelul financiar.
"O educaţie mai bună te ajută să trăieşti mai mult. De asemenea, persoana educată tinde să fie şi mai înstărită. Din acest motiv, longevitatea şi averea sunt corelate. Ceea ce e important: banii nu sunt factorul decisiv pentru o viaţă mai lungă, cum au crezut experţii, co educaţia e factorul cheie pentru ambele, bunăstare financiară şi sănătate", a arătat Lutz.
Explicaţia: educaţia întăreşte permanent abilităţile cognitive, permiţând un mai bună auto-planificare şi auto-control de-a lungul vieţii.