MENIU

Misterul crucilor imense de lemn de pe DN7, descifrat. Cine este „eminența cenușie” din spatele ineditelor construcții

Cruci imense de lemn au împânzit multe zone ale țării

Este anchetă în județul Vâlcea după ce două cruci de lemn înalte de zece metri au apărut pe marginea Drumului Național 7. În spatele acestui demers ar sta un preot, stareț la o mănăstire din județ. Potrivit anchetei, o cruce ar costa între 10.000 și 15.000 de euro. 

Zecile de cruci de mari dimensiuni mari care au apărut în unele județe din România, majoritatea în timpul anului trecut, sunt parte dintr-un plan elaborat de un preot numit Serafim. Conform unei anchete jurnalistice, acesta este starețul unei mănăstiri din apropiere de Drăgășani, județul Vâlcea. 

Instituția Bisericii, prin Patriarhie și Arhiepiscopia Râmnicului, de care aparține Serafim, au negat implicarea în demersurile acestui cleric despre care nu există informații publice disponibile. Contactat de G4Media, preotul Serafim l-a afurisit pe reporter și a închis conversația. Nu este prima dată când mai multe cruci apar, brusc, pe marginea drumurilor, fără autorizație: evenimente similare au avut loc în urmă cu 12 ani, în județul Timiș, loc unde ar fi slujit Serafim în trecut.

Doar în puține cazuri jurnaliștii au putut afla numele finanțatorilor, aproape de fiecare dată aceștia fiind anonimi. ”Un important om de afaceri din Satu Mare a ridicat o cruce pe marginea drumului principal din orașul Ardud. Gestul este unul de recunoștință față de Dumnezeu, după ce credinciosul a reușit să se vindece de o boală cruntă. Pentru a-i mulțumi Divinității pentru o nouă șansă la viață, un călugăr dintr-o mănăstire importantă din Grecia i-a comunicat afaceristului sătmărean că ar fi indicat să ridice o astfel de cruce. Așa că a suportat toate cheltuielile și s-a ținut de cuvânt”, scria presa locală în noiembrie anul trecut. 

Șase persoane cu care a discutat reporterul de investigații l-au indicat drept furnizor al acestor cruci pe preotul Serafim de la Mănăstirea Sf. Mucenic Pantelimon din Drăgășani-Vâlcea. Și două articole de presă vorbesc despre implicarea acestuia.

Cel mai exact a descris implicarea lui Serafim în aceste demersuri Dănuț Birău, primarul orașului Târgu Cărbunești din județul Gorj: ”Cineva plătește, iar el le distribuie, hotărăște unde vor fi amplasate”. În Târgu Cărbunești au ajuns, în 2022, două astfel de cruci, una amplasată în oraș, cealaltă la o mănăstire din apropiere. Contactat de reporter, edilul orașului l-a indicat pe omul de afaceri craiovean Ștefan Cherciu:

”Din câte știu, le-a plătit Cherciu și le-a dat mănăstirii care apoi a donat una orașului. Nu mai țin minte exact, dar în contract era trecută o valoare de 10.000-15.000 de euro pentru donație”, a mai spus Birău. El a adăugat că de lucrările pentru amplasarea crucii s-a ocupat o echipă trimisă de Serafim care a cerut expres acest lucru. Acesta nu a venit la fața locului – ”Am vorbit doar la telefon de vreo două ori”, a spus primarul.

Același preot Serafim ar fi slujit în trecut ”prin zona Lugojului”/”prin Timișoara”. Interesant este că în urmă cu 11 ani, ProTV difuza o știre referitoare la faptul că, pe drumurile din acest județ, apăruseră zece cruci gigant, înalte cât patru etaje. Spre deosebire de cele din 2018 și 2022-2023, acestea erau din marmură. Un reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timiș declara atunci că nici una nu avea autorizație.

Un român a fost împușcat de către un călugăr pe Muntele Athos, în Grecia - Care a fost motivul

Reporterul ProTV a dat peste câțiva muncitori care lucrau la un astfel de amplasament, iar unul a spus că el și colegii sunt doar angajați și că donatorul ar fi fost un călugăr de la Muntele Athos. Mitropolia Banatului a susținut că nu era implicată în aceste edificări.

Reporterii au dorit să afle și cine este producătorul crucilor. ”Lucrarea este realizată de un grup de preoţi, care au o firmă ce fabrică astfel de obiecte de cult”, scria o publicație din Mureș în 2018, după sfințirea de la Petelea. ”Nu le face el, ci o firmă din țară”, a spus preotul Daniel Bîrneață, paroh al unei biserici din Drăgășani.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Râmnicului, de care aparține Mănăstirea lui Serafim, nu au putut fi contactați pentru a afla detalii despre cariera duhovnicească a acestuia și despre motivația acestuia în răspândirea crucilor de mari dimensiuni. La fel ca Mitropolia Banatului în 2011, și cei de la această Arhiepiscopie, precum și de la Patriarhia Română, au negat, în urmă cu două zile, pentru G4Media.ro, implicarea în acest demers.

Sărbătoare deosebită în 4 august - Ce rugăciune trebuie rostită neaparat astăzi de credincioși

Mai multe articole despre:
cruci preot constructii cruci de lemn