MENIU

Ministerul Muncii: Unitățile Protejate Autorizate nu se desființează în urma Ordonanței 60

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap urmăreşte dinamizarea procesului de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilităţi şi o creştere a responsabilităţii angajatorilor publici şi privaţi, precizează reprezentanţii Ministerului Muncii, subliniind că Unităţile Protejate Autorizate nu se desfiinţează. 

"Actul normativ adoptat de Guvern urmăreşte dinamizarea procesului de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilităţi prin eliminarea opţiunii angajatorilor de a achiziţiona produse şi servicii de la unităţile protejate în detrimentul angajării persoanelor cu dizabilităţi, dar şi o creştere a responsabilităţii angajatorilor publici şi privaţi prin mărirea obligaţiei de plată pentru neangajarea persoanei cu dizabilităţi la nivelul salariului minim brut pe ţară", se menţionează într-un comunicat citat de agerpres.ro. 

Conform datelor Ministerului Muncii, la 31 decembrie 2016 numărul persoanelor cu dizabilităţi era de 786.546, din care 706401 persoane adulte. Numărul persoanelor adulte cu dizabilităţi angajate în muncă este de 33.449, iar rata de ocupare este de 17,97% din numărul persoanelor care pot fi angajate. Dintre acestea, la nivelul celor 732 entităţi organizate ca Unităţi Protejate Autorizate, erau angajate 1.897 de persoane cu handicap şi 124 persoane cu invaliditate gradul III, adică 0,26% din total. 

"Ministerul apreciază că niciuna dintre aceste persoane nu îşi va pierde locul de muncă, în condiţiile în care, potrivit legislaţiei în vigoare, angajarea de lucrători cu dizabilităţi este subvenţionată de către stat, iar Unităţile Protejate Autorizate nu se desfiinţează, ba, dimpotrivă, beneficiază în continuare de posibilitatea de a încheia contracte rezervate cu instituţiile de stat, pe o procedură simplificată de achiziţii publice, tocmai pentru faptul că au angajate persoane cu dizabilităţi", se precizează în comunicat. 

Conform sursei citate, menirea actului normativ este aceea de a stimula angajarea a cât mai multe persoane cu handicap, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, prin creşterea obligaţiei de plată în cazul în care nu angajează cel puţin 4% persoane cu dizabilităţi din numărul total de lucrători. Suma astfel colectată va fi redistribuită direct persoanelor cu dizabilităţi, prin mărirea considerabilă a valorii prestaţiei sociale pe care acestea o primesc. Astfel, de aceşti bani vor beneficia direct peste 700.000 de persoane cu handicap, şi nu doar, parţial, aproximativ 2.000, cât sunt angajate în Unităţile Protejate Autorizate, adică doar 0,26% din numărul total. 

Actul normativ are în vedere majorarea obligaţiei de plată de la 50% la 100% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap în procent de 4% prevăzut de lege, tocmai pentru a stimula angajarea persoanelor cu dizabilităţi. 

Mai multe articole despre:
OUG ordonanta 60