Guvernul anunță că va consulta Comisia Europeană pentru modificarea codurilor penale
Forțat să abroge o ordonanța care modifică legislația anticorupție în față presiunii străzii, guvernul de la București promite să dialogheze cu ONG-urile și cu Comisia Europeană pentru a modifică prevederile Codurilor penale, a afirmat joi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, citat de AFP.
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat că noua lege privind modificarea Codurilor penale, care va ajunge în Parlament, va fi elaborată alături de experţi din România, precum şi cu specialişti europeni, potrivit Associated Press, după ce ministrul avut o discuţii joi cu jurnaliştii străini.
Confruntat cu un val de contestare fără precedent de la căderea comunismului, guvernul a fost nevoit să abroge în week-end-ul trecut ordonanța care relaxă definiția abuzului de putere și care fusese adoptată în noaptea de 31 ianuarie, fără a fi anunțata pe ordinea de zi a guvernului.
Meleșcanu a mai spus că s-ar putea diminua plafonul de 200.000 de lei în definirea abuzului de putere. Meleşcanu a avut joi un briefing de presă cu jurnaliştii străini de la Bucureşti.
Potrivit Associated Press, el a afirmat că noul proiect privind modificarea Codurilor penale va fi discutat în Parlament şi cu "experţi români şi europeni".
"Lupta împotriva corupţiei (...) va continua să fie una dintre priorităţile Guvernului român. Respectăm toate instituţiile din domeniul justiţiei. (...) din România, atâta vreme cât şi ele respectă separaţia puterilor într-o societate democratică", a afirmat ministrul de Externe, citat de AP.
Abrogarea nu rezolvă problema, a precizat însă Meleșcanu, într-o întâlnire cu presă străină la București, invocând decizii ale Curții Constituționale care spun că o serie de prevederi ale Codurilor penale nu sunt conforme cu legea fundamentală.
"Ne vom consulta de asemenea cu Comisia Europeană și cu Parlamentul European pentru a elabora un proiect care să beneficieze de o puternică susținere", a spus el.