MENIU

EDU.RO: Lista auxiliarelor care pot fi folosite la clasă. Ce s-a întâmplat cu GAZETA DE MATEMATICĂ

Lista auxiliarelor didactice care au obținut acordul Ministerului Educației Naționale pentru utilizare extinsă la clasă este disponibilă pe site-ul Centrului Național de Evaluare și Examinare, începând de miercuri, 11 octombrie 2017.

Lista conține 3.361 de titluri aferente instrumentelor didactice care pot fi utilizate pentru dezvoltarea competențelor elevilor în procesul instructiv-educativ.

Acestea sunt elaborate de instituții, societăți științifice recunoscute la nivel național și internațional și/sau publicate de edituri de prestigiu național și internațional (ex.: Academia Română, Consiliul Britanic, Institutul Cervantes, Institutul Goethe, Editurile Oxford, Cambridge etc.).

Documentul a fost validat de comisia constituită prin ordinul de ministru nr. 4.576/09.08.2017.

Alte 1.464 de titluri de auxiliare didactice (227 pentru nivelul preșcolar, 790 pentru primar, 316 pentru gimnazial, 130 pentru liceal și 1 pentru postliceal) au intrat în procedură de aprobare/avizare, conform prevederilor art. 11 din ordinul de ministru nr. 5.062/26.09.2017.

Gazeta de Matematică, pe lista auxialiarelor care pot fi folosite la clasă 

Reamintim că Ministrul Educaţiei a trimis chiar în prima zi de şcoală o notă către toate inspectoratele şcolare prin care atrage atenţia că sunt interzise toate auxiliarele. Printre auxiliare se număra şi "Gazeta Matematică", cea mai longevivă revistă de specialitate din lume, cu 122 de ani de apariţie neîntreruptă.

Profesorul de matematică Radu Gologan, antrenorul de genii din România, şi-a exprimat nemulţumirea şi a postat un mesaj pe contul său de Facebook.  

 "L-aş întreba pe domnul profesor Pop, actualmente ministru al educaţiei şi fost profesor de matematică, dacă în opinia domniei sale, Gazeta Matematică, un monument al culturii româneşti de peste 120 de ani, este considerat auxiliar interzis în şcolile din România. Cred că ştie că generaţii întregi de matematicieni, ingineri, fizicieni, informaticieni, ce au făcut şi fac fală României, au făcut primii paşi spre ştiinţă cu Gazeta alături. Pot să îi spun domnului Pop că în SUA, Moldova, Germania, Franţa ca şi în multe alte ţări este folosit ca material auxiliar la matematică. Din păcate câţiva inspectori generali şi directori au interzis deja distribuirea Gazetei Matematice, deşi exista un protocol între Societatea de Ştiinţe Matematice şi minister în acest sens", este mesajul postat de profesorul Radu Gologan pe contul său de Facebook.

Pe lista publicată pe EDU.RO, GAZETA DE MATEMATICĂ apare ca fiind avizată. 

Bulletin Mathematique, Didactica matematica a cărui autor este chiar antrenorul de genii Radu Gologan nu au fost aprobate, Ministerul Educaţiei precizând că cele două publicaţii "nu fac obiectul prevederilor art. 4 alin 3 din Metodologia cadru aprobata prin OMEN 5062/2017".