MENIU

DIICOT: Înființarea unei direcții specializate în anchetarea magistraților, cel puțin inoportună

Propunerea de înființare a unei direcții specializate în anchetarea magistraților este "cel puțin inoportună", se arată în observațiile cu privire la proiectul de modificare a legilor Justiției transmis de DIICOT la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Magistrații ar reprezenta în această situație singura categorie profesională din România pentru care s-ar crea o asemenea structură, potrivit DIICOT.

"Cu privire la art. IX care prevede organizarea și funcționarea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a unei direcții specializate pentru efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, apreciem că o asemenea măsură nu este justificată de nici un raționament practic pentru care s-ar crea o astfel de direcție, în condițiile în care în cadrul DNA există serviciu specializat. (...) Propunerea este cel puțin inoportună ținând cont de 'competența exclusivă', aceasta urmând a prelua absolut orice plângere penală îndreptată contra unui magistrat. Numai penitenciarele din țară reprezintă o sursă inepuizabilă de plângeri penale împotriva magistraților (procurori sau judecători) care emit soluții în contradicție cu interesele petenților-condamnați/arestați, astfel încât noua direcție ar necesita resurse umane apreciabile", se arată în documentul citat de agerpres.ro.

În opinia DIICOT, sistemul actual de cercetare a infracțiunilor de care sunt acuzați magistrații corespunde nevoii de echitate și resurselor umane și materiale existente.

Referitor la propunerea de trecere a Inspecției Judiciare de la CSM în subordinea ministrului Justiției, se apreciază că ar afecta independența instituției de control.

Mai multe articole despre:
DIICOT