MENIU

Cum să pregătești un apartament pentru închiriat. Top 5 aspecte de care să ții cont (P)

Cum să pregătești un apartament pentru închiriat. Top 5 aspecte de care să ții cont (P)

Cu siguranță îți amintești de perioada studenției, etapă în care schimbatul apartamentelor în care locuiai se făcea mai des decât prezentarea la restanțe. Dacă acum a venit momentul să treci la pasul următor și să devii proprietar în căutare de chiriași, înseamnă că acest articol cu sfaturi extrem de utile îți va prinde foarte bine. Mai jos am adunat cele mai bune idei și cele mai importante aspecte pe care nu ar trebui să le ignori atunci când închiriezi un apartament. Iată ce trebuie să știi!

1. Încheie un contract

E musai ca primul și cel mai important pas să fie făcut. Declararea veniturilor din chirii este o etapă esențială, care nu doar că te va ține departe de neplăceri pe care ți le-ar putea cauza anumite controale inopinate, dar te va „salva” și în situația nefericită în care ar trebui să dai în judecată chiriașul. Acoperirea legală te va ajuta să pui capul pe pernă liniștit în fiecare seară și să nu-ți umpli mintea de întrebări precum „Cine repară mobilierul pe care l-a zgâriat pisica?”. 

2. Mobilează și utilează apartamentul

Chiar dacă asta presupune o cheltuială suplimentară pentru tine, amintește-ți cât de mult a contat să ai la dispoziție, în apartamentele în care ai locuit, un pat stabil, un șifonier în adevăratul sens al cuvântului sau un colțar extensibil în living pentru prietenii rămași peste noapte să doarmă la tine. Experiențele tale plăcute din trecut, pe care le-ai trăit în locuințele altor proprietari, ar trebui copiate, așa cum cele de care nu îți amintești cu drag ar trebui făcute în antiteză. Ba chiar poți adăuga un strop de imaginație la personalizarea locuinței pe care te pregătești să o înstrăinezi și poți aduce ceva în plus la tot tabloul, lăsând viitorilor chiriași minimul de produse de igienă necesare la prima mutare, cum ar fi soluții de curățat, un mop, o mătură sau chiar hârtie igienică și de bucătărie. 

3. Dacă e cazul, văruiește

O altă notă de respect pe care o poți arăta viitorilor chiriași este văruirea completă sau parțială, dacă este cazul, a pereților din întreaga casă. Cu toții ne dorim să avem parte de un mediu sănătos și curat, așa că de ce să nu vii în întâmpinarea celor cu care urmează să bați palma cu un gest elegant? Desigur, poți specifica în contract că dorești ca apartamentul să fie predat în aceeași stare, adică să conveniți ca la mutare chiriașii să văruiască, din nou, casa.

4. Plătește restanțele la întreținere

Nimeni nu și-ar dori să preia o locuință pentru care facturile nu au fost încă achitate. Ba mai mult decât atât, e posibil ca anumiți potențiali chiriași care vin să vizioneze apartamentul să fie speriați de ideea că ai putea fi un rău-platnic, deci un om neserios, și să refuze oferta pe care le-o faci. Lasă toate dările plătite și stabilește prin contract ca și viitorii locatari să facă asemenea ție. 

5. Stabilește un preț corect

După ce ai pregătit cum se cuvine apartamentul căruia vrei să îi găsești chiriași, gândește-te la un preț corect pentru care ai fi de acord să îl înstrăinezi. Urmărește și alte anunțuri cu oferte asemănătoare cu cea pe care te pregătești să o lansezi și, dacă vrei să câștigi cât mai curând din această mică afacere, mai lasă puțin la preț față de cel al pieței.

Acestea sunt cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont dacă vrei să fii un proprietar corect, care poate ajunge chiar să se împrietenească cu chiriașii săi. Îți dorim mult succes în această etapă!

Mai multe articole despre:
apartament de inchiriat