Cum să îţi protejezi stomacul în perioada Crăciunului
În fiecare zi, în corpul tău se schimbă patru miliarde de celule, iar cele mai rapide procese au loc în interiorul aparatului digestiv. Ştiai că mucoasa stomacului este nou-nouţă la fiecare patru zile. Cum protejăm stomacul, mai ales în aceste zile când îl bombardăm cu alimente concentrate în grăsimi şi zaharuri?
Digestia carbohidraţilor începe în cavitatea bucală, se continuă în stomac. Digestia grăsimilor începe în stomac, unde se transformă în acizi graşi şi glicerol. Grăsimile netransformate sunt cauza pentru care mâncarea este reţinută mai mult în stomac.
De asemenea, şi digestia proteinelor începe tot în stomac, unde acestea se desfac în peptide. Pentru că e primul bombardat de orice factor agresiv din alimente, medicii va recomdanda să aveţi acest organ important în minte atunci când veţi mânca bucăţele pregătite pentru masă de Crăciun. O masă corectă pentru stomac începe cu o supă.
Abia la zece minute după ce aţi terminat ciorbă sau supă sunteţi pregătiţi pentru felul doi. După încă o jumătate de ora, bucuraţi-va de deşert! Savuraţi-l îndelung, măcar vreo 15 minute. Dacă tragem linie vedem că masă de prânz ar trebui să dureze o ora. Atât ar trebui să dureze prânzul nu doar de Sărbători, ci în fiecare zi în care punem pe masă trei feluri de mâncare.
Circuitul hranei de-a lungul esofagului şi până în stomac durează opt secunde. Stomacul digera o masă bogată în grăsimi în şase ore, în timp ce, pentru dulciuri sau cereale îi sunt necesare doar două ceasuri. Digestia completă şi corectă e făcută de tot tubul digestiv în condiţiile în care va mişcaţi după masă.
Indiferent ce aveţi pe masă în perioada sărbătorilor, mult înseamnă rău. Este nociv pentru tubul digestiv care ne asigura toată energia zilnică.
Sursa: bzi.ro