Ce arată etilotestul dacă ai consumat oțet
Chimiștii explică faptul că, în urma acestui proces chimic de obținere a oțetului, alcoolul din el se evaporă. Astfel, în componența oțetului nu mai găsim alcool, ci doar acid.
Atunci când sunt opriți în trafic și testați pozitiv pentru consumul de alcool, mulți șoferi încearcă să invoce diferite pretexte. Cei care au călcat strâmb găsesc tot felul de scuze pentru a scăpa de amendă, iar agenții de la rutieră le-au auzit deja pe toate. Ce arată etilotestul dacă ai consumat oțet și de ce nu este credibilă această explicație.
Ce este oțetul
Există mai multe tipuri de oțet, folosite atât la salate, cât și la murături. Câteva dintre cele mai utilizate în bucătărie sunt: oțetul alb, oțetul de mere, oțetul din vin și cel balsamic. Chiar dacă poate fi obținut din alcool, oțetul în sine nu este alcool, ci un acid. Mai precis, acid acetic, aceasta fiind și denumirea sa științifică. Acidul acetic este produs de anumite bacterii, prin fermentarea alcoolului.
Ce arată etilotestul dacă ai consumat oțet
Dat fiind că oțetul, nici măcar cel obținut din vin, nu conține alcool, el nu poate să influențeze rezultatul etilotestului. Așadar, indiferent că ai consumat murături cu oțet, salată sau orice alt preparat înainte de a te urca la volan, oțetul nu influențează rezultatul etilotestului. Scuza aceasta nu ține atunci când ești oprit în trafic și aparatul de testare arată o anumită concentrație de alcool în aerul expirat.
Alcoolemia care iese la etilotest provine din băuturile alcoolice consumate sau alte alimente, precum bomboanele cu alcool. De asemenea, concentrația de alcool pur din aerul expirat depinde de mai mulți factori. Cu cât timp înainte a băut șoferul, ce concentrație de alcool avea băutura respectivă, dar și vârsta și greutatea persoanei.
Ce alcoolemie ai de la o bere
Atunci când sunt prinși pe picior greșit și recunosc că au consumat alcool înainte de a se urca la volan, mulți șoferi spun că au băut ”doar o bere”. Un agent de poliție din Oradea a făcut un experiment pe cont propriu, pentru că a vrut să vadă ce alcoolemie arată etilotestul după ce a consumat o bere.
Ofițerul Octavian Perțea a filmat experimentul și l-a postat pe internet. Imediat după ce a terminat de băut berea, s-a testat, iar aparatul a arătat o concentrație de 0,28 mg alcool pur în aerul expirat. După 15 minute, a repetat testul, iar valoarea afișată a fost 0,09 mg/l. La jumătate de oră după ce a băut berea, valoarea afișată de etilotest era 0,08 la mie, iar la o oră, concentrația era de 0,05.
Așadar, chiar și de la o bere poți rămâne fără permisul de conducere și te poți alege cu o amendă de 1305 lei. Șoferii care solicită probe de sânge ar trebui să știe că la astfel de analize, valoarea va fi mai mare, pentru că alcoolul a avut timp să ajungă în organism.