Care sunt cele mai respectate 3 meserii în România
În topul ocupațiilor respectate de români, nu se găsesc decât profesii care necesită studii superioare, în timp ce meseriile din categoria „gulerelor albastre”, a celor care practică munca fizică necalificată sau calificată, nu primesc respectul care li se cuvine.
Pe primele 3 locuri în topul celor mai respectate profesii în România se află cele de medic, profesor şi avocat/jurist, meseriile având un procentaj mult mai mic, se arată într-un studiu D&D Research, realizat împreună cu berea Bucegi.
În România anului 2014, părinții își doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor (65% din românii intervievați), pentru că sunt respectate sau aduc un câștig financiar mai mare.
Însă tinerii între 18-24 ani preferă meseriile din categoria „gulerelor albastre" (în procent de 53%), în primul rând pentru că le place meseria respectivă și apoi pentru că acestea aduc bani într-un orizont de timp mai scurt.
„În România, publicul larg aspiră către ocupațiile din așa zisa categoria a „gulerelor albe" – de exemplu părinții își sfătuiesc în continuare copiii să se facă medici, avocați/juriști sau profesori. Aceasta, în condițiile în care jumătate din români consideră că a avea o meserie este mai important decât a face studii superioare, în special pentru că o meserie permite celui care o practică să «se descurce oriunde și în orice condiții»" explică Vlad Tureanu, partener D&D Research.
Potrivit studiului „Meserii pentru România", deși 49,3% dintre români consideră că meseriile sunt utile, acestea nu sunt respectate suficient, cel puțin la nivel de opinie.