Asta e România! Au pus canalizare în pustiu, până la terenul primăriţei
Localitatea Tureni, situată la circa 24 de kilometri de Cluj-Napoca, poate rivaliza cu sate din Olanda unde au fost asfaltate drumurile dintre parcelele de teren agricol. Şefii primăriei au introdus canalizarea pe o porţiune de 1,5 kilometri de teren arabil. În schimb, pe unele străzi ale satului s-a păstrat un sistem de medieval: apele menajere sunt deversate în stradă.
Tureniul, aflat la circa 24 de kilometri de Cluj-Napoca, este un sat de oameni gospodari. Îţi poţi da seama după casele mari şi frumoase, dar şi după terenurile atent lucrate.
Dacă intri în localitate de pe DN 1 E 60, în dreptul motelului “Paradis”, poţi observa că mica localitate poate rivaliza cu cele din Germania şi Olanda, unde bunăstarea a fost atât de mare încât au fost asfaltate drumurile dintre tarlalele agricole pentru ca tractoarele să aibă acces mai uşor. În Tureni, Primăria a introdus canalizarea pe o porţiune de 1,5 kilometri de teren arabil, unde nu există nicio casă locuită.
Au făcut, dar nu pe banii lor, ci printr-un proiect finanţat de Ministerul Mediului cu 1,2 milioane de euro - „alimentare cu apă şi canalizare ape uzate în localitatea Tureni”. Demarate în 2013 şi finalizate la sfârşitul lui 2015, lucrările au avut ca scop introducerea reţelei de apă şi canalizare pe o lungime de 7,8 kilometri.
Adică artera principală a comunei şi câmpul despre care aminteam la început. Pe drumurile secundare, unde sunt câteva zeci de case, s-a păstrat un sistem medieval de evacuare a apelor menajere: în dreptul gardurilor caselor se pot observat mai multe ţevi prin care apa cu dejecţii este deversată într-un şanţ care străbate întreaga stradă. Peste o sută de gospodării din sat au această problemă, în condiţiile în care localitatea are circa 1.000 de persoane. Pe lângă mirosul care te însoţeşte când ajungi pe uliţele satului, persistă şi o problemă de sănătate publică la care autorităţile închid ochii.
Sursa: Adevărul