MENIU

Anunț al ministrului Fechet, după ședința celulei de CRIZĂ pentru inundații: "Duminică va fi cea mai grea zi". Unde lovește urgia?

Vestea proastă este că apele vor lovi în zone deja afectate

Duminică va fi cea mai grea zi în ceea ce priveşte inundaţiile, a declarat, vineri ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la finalul sedinței celulei de criză. 

„Ca urmare a Comitetului ministerial pe care l-am avut astăzi la nivelul ministerului şi în care am am evaluat avertizările meteo de Cod galben şi Cod portocaliu şi avertizările hidrologice de Cod portocaliu, înainte de toate, am dispus tuturor colegilor mei să fie pregătiţi pentru intervenţii.

Am dispus Sistemelor de Gospodărire Apelor şi Administraţiilor Bazinale de Apă să fie pregătite, precum şi dispeceratelor să foarte bine pregătite, să încercăm să câştigăm ore ori minute, în cazul unor evenimente periculoase. Important de ştiut este şi care sunt acele situaţii care ar trebui să alerteze comunităţile în aval de pe un curs de apă.

Anca Alexandrescu a descins în zonele devastate de inundații. Realitatea Plus este alături de oamenii care au pierdut tot ce aveau - VIDEO

Totodată, este important să monitorizăm în teren, să nu ne bazăm doar pe instalaţiile de colectare a datelor automate pe care le avem.

Am dispus, mai ales în judeţul Galaţi, acolo unde avem foarte multe albii colmatate deja să încercăm să decolmatăm, să regularizăm cât mai multe dintre ele pentru a avea o secţiune suficientă care să permită scurgerea apei. Una peste alta, suntem pregătiţi, toată lumea e în alertă în ceea ce priveşte Ministerul Mediului şi instituţiile din subordinea Ministerului Mediului. Ne pregătim pentru ziua de duminică care va fi cea mai grea zi”, a declarat ministrul Mircea Fechet, potrivit Agerpres.

Hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu de viituri pe râuri din judeţele Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt, Dolj, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Vaslui, Iaşi şi Galaţi, care va intra în vigoare duminică şi se va menţine până luni după-amiază. Totodată, va fi Cod galben pentru sectoare de râuri din Maramureş, Transilvania, Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova şi pentru râurile din Dobrogea.

Alerte hidrologică! Sunt așteptate viituri în 18 bazine hidrografice şi pe râurile din Dobrogea: cât va ține potopul

 

Mai multe articole despre:
fechet inundatii prapad duminica va fi rau alerta